En månad mellan semifinal och final

Av: Ellinor Åkeson

Publicerad:
Foto: Pernilla Wahlman

Vilka två lag på damsidan som kommer att göra upp om SM-guldet i bandy är klart, men finalen låter vänta på sig.

Anledningen? Universiaden.

– Generellt är det olyckligt att det är så här, det är absolut inte bra, säger Per Selin, svensk bandys ligachef.

Universiaden är ett internationellt sportevenemang där deltagarna är universitetsstudenter. Arrangemanget går närmast att likna vid ett student-OS, förklarar Selin, och precis som vid de olympiska spelen anordnas separata sommar- och vinterspel. För första gången är bandy en del av programmet, och det är orsaken till att damernas bandyfinal dröjer - en månad.

– Generellt är det olyckligt att det är så här, det är absolut inte bra, men det är positivt att vi kan delta i Universiaden. Det är ju en del av den framtida tanken för att få in bandyn i OS, säger Selin.

– För de övriga lagen, för de spelare som inte tas ut och blir kvar här, gör man en mini-variant av Svenska Cupen. Man har gjort en alternativ tävlingsturnering för de lag som spelat klart, så indirekt är det ju positivt eftersom många lag då får spela ända in i mars.

Hon tackade nej

Totalt deltar 50 nationer inom 11 idrotter i Universiaden. För att delta krävs att man bedriver eftergymnasiala studier och är mellan 17-25 år. Dubbelidrottaren Matilda Plan är en av de som uppfyller kriterierna och togs ut till den svenska truppen, men hon valde att tacka nej.

– Jag har blivit uttagen till U23-lägret i fotboll, så jag kommer att åka på det istället, säger hon.

Hade du tackat ja till spel om det inte vore för fotbollslägret?

– Det vet jag inte. Jag var sugen på att åka, men jag hade inte bestämt mig.

Hur tänker du kring den här typen av uppehåll?

– På ett sätt kan det vara bra eftersom man får tid till att träna på detaljer som man inte hinner under ett slutspel, men samtidigt tappar man sina matcher. När det är en kvarts- eller semifinal är man väldigt inne i det man gör. Jag hade föredragit att finalen spelades först och att det här drog igång efteråt.

– Det är ju inte så att de gör om herrarnas serie för det här. Bara damernas.

Den uttagna truppen på herrsidan består av spelare från lag som inte är en del av slutspelet. Herrarnas slutspel fortsätter som vanligt, utan uppehåll.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN