Ekdahl du Rietz tillbaka i landslaget

Av: Daniel Sörensen

Publicerad:
Uppdaterad:

Kim Ekdahl du Rietz är klar för en comeback i det svenska landslaget.

Det bekräftade förbundskaptenen Kristján Andrésson under dagens presskonferens – där truppen till Euro Cup presenterades.

– OS 2020 är drömmålet och det jag siktar på i nuläget, säger stjärnan i ett pressutskick.

Under förmiddagen kom chockuppgifter från SVT om att handbollsproffset Kim Ekdahl du Rietz skulle vara aktuell för det svenska landslaget inför turneringen Euro Cup.

29-åringen, som 2017 valde att sluta spela handboll, bestämde sig under våren helt plötsligt för att återvända till sitt gamla lag – tyska Rhein-Neckar Löwen – och skrev sedermera på ett kontrakt med franska PSG.

Men tanken att han skulle öppna för spel med landslaget (där han slutade 2014) har inte känts så nära till hands.

– Jag säger inte att du har fel, men kan inte heller säga att du har rätt, sa landslagets presschef Daniel Vandor till SVT när ryktena om Ekdahls comeback började florera.

”Kommer göra vårt lag ännu bättre”

Under dagens presskonferens – där förbundskaptenen Kristján Andrésson presenterade den svenska truppen till Euro Cup – bekräftades uppgifterna.

Efter att de första femton spelarnamnen hade avslöjats låg det nästan i luften att vänsternians namn till slut skulle sägas. Kim Ekdahl du Rietz blev därefter truppens sista tillskott.

Han presenterades med en hyllningsvideo där klubbkompisar i PSG och gamla klubben Rhein-Neckar Löwen öste lovord över Lundasonen.

– I våra ögon är Kim en världsklasspelare både försvars- och anfallsmässigt där han har sina styrkor i genombrottsspelet. Min tro och förhoppning är att han kommer att göra vårt lag ännu bättre och ännu svårare för motståndarna att besegra, säger Kristján Andrésson.

Ser fram emot OS 2020

Förbundskaptenen bekräftade under presskonferensen att han har haft en dialog med världsstjärnan ända sedan han tillträdde 2016. Det är dock först nu, när Ekdahl du Rietz har blivit varm i kläderna i klubblaget, som landslagsspel har känts aktuellt.

– Kim har motivationen för en satsning i landslaget de kommande åren och det är förstås helt rätt av oss att utnyttja det, säger han.

Spelaren själv har ett tydligt mål med sin comeback i laget. Han vill spela OS 2020.

– Det är nästa två år bort, men ändå inom en överskådlig framtid. Det är drömmålet, men det är två bra mästerskap på vägen dit också med VM i Danmark och Tyskland med stort publikintresse och hemmamästerskap efter det, berättar han.

Två matcher i oktober

Även landslagsveteranen Kim Andersson, 36, som slutade i landslaget 2016 ryktades vara en del av Euro Cup-truppen. Detta visade sig däremot inte stämma.

Tillsammans med Norge och Österrike arrangerar Sverige EM i januari 2020. De är därför direktkvalificerade för mästerskapet och kan tillsammans med de andra två nationerna och de regerande Europamästarna Spanien koncentrera sig på den nystartade turneringen Euro Cup.

Den 24 oktober möter Sverige Spanien hemma i Malmö Arena (klockan 19.15). Den 28 oktober möter de Österrike på bortaplan i Graz, klockan 16.30 på Raiffeisen Sportpark.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE