Talangen tillbaka efter den svåra bilolyckan

Spräckte skallen och skadade hjärnan allvarligt

Publicerad:
Uppdaterad:
Hannah Halvorsen.
Foto: Petra Thorén
Hannah Halvorsen.

SPORTBLADET

ULRICEHAMN. Bilolyckan förändrade Hannah Halvorsens liv och perspektiv.

Den amerikanska skidtalangen blev påkörd vid ett övergångsställe och drabbades av en skallfraktur, blödningar i hjärnan, avslitna knäligament och en underbensfraktur.

Skadorna har tvingat henne att lära sig gå och åka skidor på nytt.

– Att vara här är lite av en dröm, säger hon på plats i Ulricehamn.

Sprinten i Ulricehamn pågår och den amerikanska stjärnan Jessie Diggins går i mål bakom Hannah Halvorsens rygg.

Den unga talangen ler och konstaterar uppriktigt.

– Jag är stolt över att vara lagkamrat med henne. När hon vann Tour de Ski var det en seger för oss alla, det fick oss att tro på oss själva ännu mer, säger hon.

Tron på kraften att läka, att nå avlägsna mål har fått den 22-åriga skidåkaren tillbaka till världseliten. Ärligt stolt över kvartsfinalen i sprinten i Ulricehamn berättar hon om känslorna efter loppet.

– Det var verkligen kul. Det var andra gången jag klarade mig till heaten efter bilolyckan så jag är glad. Det känns som en seger, även om jag bröt staven i kvartsfinalen, säger hon och fortsätter.

– Målet är att nå OS nästa år.

Ögonblicket som förändrade allt

Hon står stadigt när hon formulerar målet. Blicken är övertygande och äkta. Ett leende skymtas bakom munskyddet. Hon tävlar med en glädje som kommer från hjärtat, som övervinner rädslan och nervositeten över prestationen.

Bilolyckan inträffade den första november 2019. På ett ögonblick förvandlades en ung kvinnas idrottsvardag till en kamp för att återvända till livet.

Smällen kom utan förvarning. Hannah Halvorsen skulle gå över ett övergångsställe på en enkelriktad gata i centrala Anchorage, Alaska, när allt svartnade.

Hon minns inte vad som hände, men har fått det dramatiska händelseförloppet berättat för sig.

– Jag minns inte, men min pojkvän var där och såg mig. Vi skulle just gå över ett övergångsställe och bilen träffade mig och jag for upp på motorhuven. Sen föll jag av den och ner i marken, berättar hon.

”Min hjärna läker fortfarande”

Tiden som följde efter smällen är som ett stort svart hål.

– När jag först träffades av bilen förlorade jag medvetandet några minuter, men sen vaknade jag upp. Men de två första veckorna efter det sov jag kanske 18-22 timmar per dygn. Jag kunde vakna till, men jag minns inte någonting från den perioden, säger Hannah Halvorsen.

Den unga amerikanska talangen fick en skallbensfraktur och blödningar i hjärnan efter kraschen. Hon skadade också två ligament i vänster knä samt fick en fraktur på underbenet.

– Jag fick stora blödningar i hjärnan och förlorade minnet i flera veckor. Min hjärna läker fortfarande...

Återgången till ett normalt liv har varit mödosam.

1 av 2 | Foto: Instagram
Hannah Halvorsen efter allvarliga olyckan.

– Jag var tvungen att lära om allt igen. Som muskelkoordination, för att få hjärnan och musklerna att arbeta tillsammans igen. Så många timmar som jag har lagt ner.

”Litar inte på min kropp längre”

– Jag var stillaliggande och i rullstol till januari 2020. Sen lärde jag mig att gå och i maj kunde jag börja springa. I juni klarade jag av att åka rullskidor. I oktober åkte jag skidor för första gången. Men i början väldigt långsamt, inga intervaller eller så, säger hon och medger:

– Jag visste inte om jag skulle klara av att åka skidor igen.

Hur känns det nu?

– Det skulle vara arrogant av mig att säga att jag inte åker bra skidor nu. Jag kan inte skylla på skadan idag. Men som i Falun förra helgen var jag så rädd för nedförsbackarna. Jag litar inte på min kropp längre, det tar tid.

Har du tvivlat på att du skulle kunna få ett normalt liv igen?

– Många människor har frågat mig just det, men jag tror att när livet rycks ifrån en så känner man att man måste försöka. Det är okej om jag inte klarar det, men jag måste i alla fall försöka.

Gått vidare från olyckan

Enligt den lokala polisen satt en 80-årig kvinna bakom ratten i bilen som körde på skidåkaren. Hannah Halvorsen säger att hon inte är arg på kvinnan.

– Jag vet att det var ett misstag. Det måste vara så sorgligt att göra ett sådant misstag. Jag hoppas att hon är okej.

Har du träffat henne?

– Nej, jag har inte det. Jag är ledsen för hennes skull, säger Hannah Halvorsen som menar att det måste vara svårt att leva med insikten av misstaget.

Hannah Halvorsen var med och tog brons i stafetten på JVM 2017 och slutade åtta i sprinten på JVM 2018. På söndag lämnar hon Sverige för en resa till Finland och U23-VM som inleds nästa vecka och hoppas då ta nästa kliv som USA:s stora talang.

– Det känns som en så stor framgång att var frisk igen och vara med mina lagkamrater. Jag åker snabbt, men jag behöver ta ytterligare kliv och det tar tid.

Tiden finns för Hannah Halvorsen som har en erfarenhet med sig på sin resa genom livet.

– Det svåraste var att jag inte kunde träffa någon av lagkompisarna förra året, när jag var hemma och gjorde min rehabträning. Men de ringde mig varje vecka för att höra hur det gick och det gjorde skillnad. De slutade aldrig att tro på mig, säger Hannah Halvorsen.


Missa inte VM-bibeln om skidor, skidskytte och alpint!

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN