Publicerad:

Therese Johaugs rädsla: Livet är skört

Av: Anna Rydén, Kristoffer Bergström

Publicerad:

TORSBY/STOCKHOLM. Sondre Turvoll Fosslis hjärta stannade när han körde bil.

26-åringen klarade sig, men händelsen har skrämt de norska skidåkarna.

– Helt klart. Det är en påminnelse om att livet är skört, säger Therese Johaug.

De norska skiddamerna är i Torsby på läger. När Sportbladet träffar Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla och Therese Johaug har de haft trivsamma dagar ute i den värmländska solen – och inne i den 1,3 kilometer långa skidtunneln.

Men allt är inte fridfullt.

”Han hade änglavakt”

Förra sommaren präglades av två dödsfall i åkarnas närmaste kretsar. Ex-åkaren Vibeke Skofterud dog i en vattenskoterolycka medan Ida Eide kollapsade i löpspåret.

Årets försäsong kunde ha tyngts ner av en ny tragedi. I måndags stannade Sondre Turvoll Fosslis hjärta när han körde bil på motorvägen strax utanför Oslo. Hustrun fick stopp på fordonet och sprinterns liv gick att rädda, men blotta tanken på vad som kunde ha skett får Johaug att rysa av obehag.

– Det var trist att höra att något hände med en så frisk kille. Jag är bara otroligt glad å hans vägnar för att det gick bra, att han hade rätt personer runt sig som kunde hjälpa till. Han hade änglavakt, säger hon.

Blev du rädd med tanke på allt ni norska åkare upplevt?

– Ja, helt klart. Det är en påminnelse om att livet är skört. Man vet inte vad som kan ske i morgon. Man blir ju rädd.

Foto: Tommy Pedersen/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Det är en chock”

Heidi Weng säger att hon blev chockad av nyheten om Fossli.

– Man blir påmind om att saker kan hända. Då är det inte så viktigt med idrotten. Sånt här gör något med dig. Men samtidigt har vi väldigt mycket bra folk runt oss som hjälper oss.

Falla resonerar på liknande vis.

– När man får ett sådant besked är det en chock. Det är ett besked man hoppas att man aldrig ska få, men när det gått ett par dagar blir man tacksam för att det gick så bra. När man inser hur illa det kunde ha gått så blir man extremt glad att det gick så bra, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: