Mejla

Petra Thorén

Thorén: Jag längtar till nästa helg

Publicerad:

GÄLLIVARE. Hon flyger fram i skidspåren med tungan hängande över underläppen.

När situationen utanför kräver det håller Frida Karlsson tungan rätt i mun.

Sveriges nya skidstjärna är en naturbegåvning på flera plan.

Som en charmigare variant av Johannes Hösflot Kläbo.

Distansinsatsen i den nationella premiären I Gällivare är avklarad. Två lopp och en klar vinnare på damsidan.

Frida Karlsson blev sensationell tvåa i premiären i Bruksvallarna förra året, efter tre VM-medaljer kom hon till årets premiär som favorit.  20-åringen höll inte bara ihop det, hon imponerade.

Hon sprang hem lördagens klassiska mil med 40 sekunder. Tänk vad stjärnskottet från Sollefteå kan göra med skidor under fötterna också.

Frida Karlsson är en råtalang och träningsprodukt i en unik konstellation. Timmar på handbollsplanen, mil på fotbollsplanen och lekfulla skidpass har byggt en motor som verkar gå effektivt både på låga och höga varv.

Man brukar säga att en skidkropp är optimerad kring 28-årsåldern, så tid finns. Men att oroa sig för att Frida Karlssons framfart i spåren går för fort ligger inte för mig. Låt oss njuta nu. Låt oss hänge oss åt varje stavtag Frida Karlsson tar, för varje duell hon kommer att ge Therese Johaug i vinter. Ja, redan nästa helg. Jag längtar.

Bara att luta sig tillbaka

Det är bara att luta sig tillbaka och ta del av den leverans som Frida Karlsson står för fem månader efter gymnasieexamen. Hon har formats av tränare Per Nilssons trygga ledarskap, vilat i kloka mamma Mias erfarna händer, men står också stabil på egna fötter. Teamets främsta uppgift nu kommer att vara att se varningssignalerna, att bromsa om det krävs.

Med landslagstränaren Stefan Thomsons utstakade fysiska väg kommer Frida Karlsson, likt klubbkompisen Ebba Andersson, att utveckla en vridstyvhet i bålen vilket ger ytterligare kraft i åkningen och stakningen kommer att bli tekniskt mer fulländad.

I övrigt verkar Frida Karlsson ha alla de egenskaper som krävs för att lyckas i en snårig, kommersiell vuxenvärld. Erkänner villigt att jag tvivlade lite under VM, det var liksom för bra för att vara sant och nog har vi sett att hon i stunder är en alldeles vanlig ung kvinna som kan njuta av det goda livet.

Men Frida, 20, framstår som en naturbegåvning på flera plan.

Förvånar ledare

Mentalt verkar det finnas få spärrar och ett vettigt fokus på sitt eget lopp och sin egen prestation. Att kastas till hungriga vargar i sin seniordebut var som en promenad i parken.

Att klara av uppståndelse, press och media är en faktor som ska vägas in. Det är inte avgörande, men ska hanteras utan för mycket energi.

Och Frida Karlsson löser det som om det vore det enda hon gjort sedan hon var liten och det förvånar ledare inom Skidförbundet.

Det ska sägas att det är lätt när det går bra. Och när man slipper. Efter VM när alla – media, sponsorer, förbundet – ville vara en del av Frida-febern drog hon sig undan.

Skyddad av Svenska skidförbundet och mamma och manager Mia Karlsson, som tog hand om förfrågningar. Trist tycker vi, men sett Frida Karlssons perspektiv alldeles rätt. Det sociala livet ska flyta.

Frida Karlsson behövde landa för att lyfta igen.

– Frida och vi andra hann inte med.  Det small till och vi fick ta det i efterhand. Det var skönt att vi fick sommaren för att reflektera om det som hänt, säger sambon William Poromaa.

Sveriges svar på Kläbo

När Frida Karlsson analyserat sin egen insats efter helgens segrar är det med glimt, nyanser och intelligens.

Hon är på många sätt Sveriges svar på norska Johannes Hösflot Kläbo. Fast aningen charmigare än den norska ”skidhuboten”, som varit på gränsen till ”för” perfekt, förutsägbar och produktplacerande i en omtumlande brådmogenhet.

Frida Karlsson har en mänskligare sida utanför skidspåren.

I desamma är hon lika omänsklig.

Av: Petra Thorén

Publicerad:

LÄS VIDARE