”Jag pratade finska och då ordnade det sig...”

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:

De svenska friidrottsstjärnorna Daniel Ståhl, Kim Amb och Simon Pettersson har landat i Finland.

Ett land där svenskar inte är välkomna än.

– Ja, de var lite skeptiska när vi landade, men jag pratade finska med gränspolisen och då ordnade det sig, säger Daniel Ståhl.

Men det var munskydd, läkarintyg, coronatest och arbetstillstånd för att komma in i landet. Reglerna är stenhårda.

Enligt de restriktioner som fortfarande gäller får inga svenskar åka till Finland utan tillstånd. Och de som kommer ska normalt sitta i fjorton dagars frivillig karantän.

– Men det finns förmildrande omständigheter när det kommer till släktingar och arbetskraftsinvandring. Svenskarna är här för att göra ett jobb, säger Kuortane Games generalsekreterare Tuomas Mikkola till finska Yle.

”Känns ovant att resa”

Därför kunde de svenska kaststjärnorna landa i Vasa i Finland på fredagseftermiddagen, där de såg ut som de skulle råna diligensen när de klev av planet.

De hämtades med en privat minibuss och kördes till Kuortane en och en halv timme in i landet.

Där ska de vara med i lördagen GP-tävling.

– Det är första gången vi diskuskastare är utomlands i sommar, så det kändes lite ovant att resa, säger Simon Pettersson.

– Men det ska bli skönt att möta lite andra kastare som omväxling. Hittills har vi bara kastat mot varandra hemma i Sverige.

Daniel Ståhl har inte tävlat på snart tre veckor, då han tog en time out för att jobba med den teknik som tränaren Vesteinn Hafsteinsson inte alls varit nöjd med. För att uttrycka det milt.

Simon Pettersson och Daniel Ståhl.
Foto: SIMON PETTERSSON
Simon Pettersson och Daniel Ståhl.

Laddar upp med bastubad

– Men nu har jag kört på och allt känns bra. Tekniken börjar komma nu och det ska bli skönt att kasta igen. Och speciellt här i Finland. Det var länge sedan jag var här. Normalt är jag här och hälsar på min mormor ett par gånger på hösten och vid första advent, men det fick vi ställa in på grund av coronan, säger Daniel Ståhl.

Och fortsätter:

– Nu blir det ett kvällsdopp i sjön här Kuortane. Och sedan bastu. Vi har egen bastu på rummet hela gänget. Riktigt finskt och härligt.

Han och övriga svenskar bor isolerade från de finländska deltagarna, men det verkar inte vara någon nackdel direkt.

Ståhl, Kim Amb och Simon Pettersson tillhör de största stjärnorna i lördagens gala.

Daniel Ståhl är världsetta i diskus med sina 70,25, Kim Amb tvåa i spjut i världen efter sitt personliga rekord och 86,49 i tyska Zweibrücken för en vecka sedan och Simon Petterssons nysatta pers på 67.10 ger honom en sjätteplats på världsårsbästalistan.

Publicerad:

LÄS VIDARE