Frida Karlsson hoppar av Tour de Ski

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Frida Karlsson hoppar av Tour de Ski.

Beslutet togs efter morgonens värmning.

– Vi mister en jättebra pallplats. Men hennes egna tankar är att det är bäst att hoppa av nu med tanke på VM, säger landslagschefen Anders Byström.

Frida Karlsson var ute och värmde som vanligt under lördagsmorgonen och hade hade fått medicinskt klartecken att köra.

Men det blir inget mer Tour de Ski för den svenska skidstjärnan – hon hoppar av på grund av sviterna efter olyckan på hotellrummet tidigare i veckan.

– Det är klart att hon är ledsen. Hon hade velat göra klättringen. Det är ett jättetufft beslut, säger landslagschefen Anders Byström.

– Hon sa på uppvärmningen att skadan kändes i andningen och ställde sig själv frågan om hon verkligen ska åka runt här. Hon kände att det inte var fair mot henne själv, kroppen eller framtiden.

”Missar en pallplats”

Hon tog beslutet på egen hand, men tillsammans med både tränare och det medicinska teamet.

Landslaget har ingen fysioterapeut eller läkare på plats, något som kritiserats av bland andra Frida Karlsson. Men damtränaren Stefan Thomson, som är sjukgymnast och har arbetat som fysioterapeut, har hjälpt Frida Karlsson.

Kan du med facit i hand säga att ni ställt rätt diagnos från start?

– Ja, till hundra procent.

Komplikationerna efter fallet tidigare i veckan har förvärrats efter hand som Frida Karlsson kört vidare.

– Högersidan vill krampa ihop lite och sen sitter det lite i ryggen, jag har en del låsningar i bröstryggen som gör att jag blir lite tungandad, berättade Karlsson för Sportbladet igår.

– Ingen vet riktigt hur hon ramlade. Det är har kommit känningar på fler ställen än där hon slagit i. Det är fortfarande mjukdelsrelaterade skador men lite högre upp, förklarar Thomson.

Kan missa fler lopp i världscupen

Med Frida Karlsson avhopp försvinner en chans till pallplats för Sverige.

– Vi mister en jättebra pallplats. Men hennes egna tankar är att det är bäst att hoppa av nu med tanke på VM. Förhoppningen var att det skulle bli bättre med tiden. Men det är rätt att kliva av, säger Byström.

Fridas mamma, Mia Karlsson, håller med landslagschefen om beslutet var det enda rätta att ta.

– Hon deppar ihop nu, kommer lyssna på sändningarna från loppet och starta vägen tillbaka tillbaka till ”Frida-form” under eftermiddagen, skriver hon i ett sms.

Även världscupstävlingarna i Lahtis kan vara i fara, men VM är säsongens mål.

– Vi har haft en diskussion ända sedan skadan och VM har varit en viktig aspekt i beslutet. Det gäller att hon får de bästa möjliga förutsättningarna för att förbereda sig till det, säger landslagsläkaren Per Andersson till Sportbladet.

Men hon var ändå ute och värmde i dag?

– Frida är en extrem tävlingsmänniska och vill göra allt för att komma till startlinjen. Hon ville känna hur kroppen reagerade.

Publicerad:

LÄS VIDARE