Sunnefeldts osannolika resa

Kan vinna VM och Champions League på en månad

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

För fyra månader sedan spelade Oskar Sunnefeldt i en dansk mittenklubb.

I kväll kan 22-åringen bli världs- och Champions League-mästare inom loppet av en månad.

– Man kanske borde nypa sig i armen för att förstå vad man är med om, säger han.

Det finns många kometkarriärer i den svenska VM-truppen.

Men frågan är om inte Oskar Sunnefeldts är den snabbaste och märkligaste.

Efter SM-guldet med moderklubben Sävehof 2019 valde han lite överraskande att flytta till danska mittenklubben Sönderjyske. Samma sommar debuterade han i ligalandslaget med två landskamper mot Japan.

Så i början på oktober i fjol, mitt under pågående säsong, värvades han plötsligt till Kiel som back up på vänsternio sedan den tyska superklubben drabbats av akut kris på positionen. Sunnefeldt ska inte ens ha varit förstavalet utan budet gick först till en annan svensk – Guifs Eric Johansson, som dock tackade nej.

Bara två svenskar klarat det förut

Drygt två månader senare, i mellandagarna, kunde Sunnefeldt lyfta den finaste pokalen av alla i klubblagsvärlden när Kiel vann förra säsongens uppskjutna Champions League. Svensken spelade dock inte en minut i Final 4.

Då hade han bara några dagar tidigare kallats in som 19:e och siste spelare i VM-truppen som skulle samlas direkt efter nyår. Det kom också som en överraskning då Sunnefeldts namn inte ens fanns med i bruttotruppen på 35 man.

Coronafall och skador gjorde att Sunnefeldt halkade in bland de 16 som tog plats i matchtruppen till VM-premiären. Han fick göra inhopp i storsegern mot Nordmakedonien och krossen mot Chile. Men efter den tredje matchen petades han ur truppen och har sedan dess fått följa VM från läktaren i Kairo.

Men lika fullt kan han titulera sig världsmästare om Sverige vinner finalen mot Danmark.

Bara två svenskar har vunnit Champions League och VM- eller EM-guld samma säsong: målvaktslegendarerna Mats Olsson (1994) och Tomas Svensson (1999 och 2000).

”Allt händer så snabbt”

Satt du och drömde om Champions League-guld och VM-guld för fyra månader sedan i Danmark?

– Nej, absolut inte. Men sedan har det gått väldigt snabbt. Jag har inte ens hunnit tänka. Fast det är såklart jättekul att redan varit med om så mycket när man är så ung. Jag trivs, säger Sunnefeldt.

Får du nypa dig i armen ibland?

– Jag är dålig på att njuta. Det är en av mina svagheter. Jag vet inte vad jag ska säga...allt händer så snabbt. Men man kanske borde nypa sig i armen för att förstå vad man är med om.

Faktum är att Sunnefeldt mycket väl kan vara med och vinna ytterligare en Champions League-titel den här säsongen med Kiel – och ett tyskt ligaguld i vår.

– Så kan det bli. Men först har vi en VM-final att tänka på, säger han.

Följ VM-finalen kl 17.30 här!

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE