Trots förkylning – fullbordade trippeln

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

När Coleman och Persson vann på monstertider var det upp till Sarah Sjöström att fullborda den svenska trippeln.

Det ordnade OS-guldmedaljören – trots en seg förkylning.

– Jag fick lite prestationsångest, säger Sjöström.

Sarah Sjöström är sällan sjuk eller skadad, så fredagens besked var oväntat. 23-åringen lämnade återbud till presskonferensen inför stortävlingen Swim Open för att kurera en begynnande förkylning.

Men när tävlingarna drog igång i Eriksdalsbadet på lördagen hade OS-guldmedaljören försökens snabbaste tid på 50 meter fjäril (25,63). I finalen startade hon trögt och kopplade inte greppet förrän 20 meter återstod. Ändå blev segermarginalen 1,09 och tiden 24,96 världsårsbästa med god marginal till japanskan Rikako Ikee, som är tvåa på listorna med 25,71.

”Känns som pers för mig”

Segern fullbordade en svensk trippeltriumf. Tidigare under tävlingarna hade Michelle Coleman slagit världsårsbästa på 200 meter frisim (1.55,64) och Erik Persson slagit nordiskt rekord på 200 meter bröstsim (2.07,85, vilket är näst bäst på distansen i världen i år).

Sjöströms mål med säsongen är detsamma som alla simmare på hennes nivå: att vara som bäst på långbane-VM i Budapest i slutet av juli. Under segerintervjun i Stockholm är rösten hes och täppt, men hon säger att det låter värre än det känns.

– Det är kul att kunna gå under 25 sekunder. Så länge jag är under 25 sekunder känns det som ett pers för mig, säger hon.

De svenska toppresultaten kom bara ett dygn efter det förmodade terrordådet i Stockholm. Sarah Sjöström var på promenad på Söder när attentatet utfördes och blev både rädd och berörd. Ett tag tvivlade hon på om det skulle gå att simma under omständigheterna.

– Det kändes lite konstigt. Men när man väl är på arenan vet man vad man ska göra, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE