Byter till Kongos landslag

Svenske målvakten avslöjar överraskande skiftet

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Han har spelat i det svenska landslaget och för klassiska storklubbar i Tyskland och Spanien.

Nu ska Herdeiro Lucau spela för Kongo-Kinshasas landslag.

– De har pengar och resurser, säger Guifmålvakten till podcasten Diasporan.

I maj 2008 debuterade Herdeiro Lucau, som då betraktades som en av Sveriges största målvaktstalanger, i det svenska handbollslandslaget.

Det stannade vid två landskamper men senare samma år lånades han ut från Guif till Kiel, den tyska superklubben som då var inne i sin mest framgångsrika period i föreningens historia, under några få veckor.

Sommaren 2009 värvades han till klassiska, tyska klubben Gummersbach och innan han återvände hem till Sverige och nu IFK Kristianstad 2012 spelade han också i två år i spanska Valladolid och Portland San Antonio.

Efter att blivit en stor publikfavorit i Kristianstad återvände Lucau till Guif 2014 där han spelat sedan dess.

Född i Angola

Det kommer 32-åringen att göra den kommande säsongen också men i podcasten Diasporan, som drivs av Collins Luther Zola, avslöjar han att han också ska spela för Kongo-Kinshasas landslag, efter att kongolesiska spelare frågat om han inte kunde spela med dem.

Till Sportbladet säger han:

– Kongos landslag hörde av sig till mig och frågade ifall jag kunde tänka mig ställa upp och jag tackade ja. Det har inte blivit några landskamper ännu men det kommer längre fram mot hösten.

Lucau, som är född i grannlandet Angola men uppvuxen i Märsta och handbollsfostrad i Skånela IF, har träffat sina blivande landslagskamrater vid ett träningsläger i Paris i juni.

– Det handlade om att samla truppen och kolla statusen på spelarna, säger han.

Hus i bonus

I podcasten berättar Lucau om frikostiga bonusar i Kongos landslag, trots att man representerar ett fattigt land.

– De har pengar och resurser – och de skäms inte för att vara generösa. Är man på läger med ett afrikanskt landslag betalar de dig bra med pengar., säger Lucau i podden.

– Gör du det bra och går till ett mästerskap så kan du få ett hus eller en sprillans ny ”Merca”. Jag trodde det var en en skröna eller ren lögn. Men när man sitter och hör historierna från de som delar ut husen förstår man att det är sanning. Det är verkligen så, säger han.

Publicerad: