Svenska barn har blivit spelobjekt

Galna verkligheten i coronavirusets spår

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Svenska barn har blivit spelobjekt i coronavirusets spår. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: TT
Svenska barn har blivit spelobjekt i coronavirusets spår. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Miljontals kronor satsas på division 5-lag i Skåne och i Dalsjöfors sänds varje minut när omedvetna flickor så unga som 15 år spelar träningsmatch.

Svensk fotboll är kidnappad och våra barn har blivit spelobjekt i coronavirusets spår.

I lördags bröt de fotbollsälskande tjejerna i Toarpsalliansen och Brämhult IK abstinensen i de prövande tiderna med en träningsmatch på konstgräsplanen mellan badet och tennishallen i lilla Dalsjöfors, öster om Borås. Lagen spelar den här säsongen i damernas division 4 och är som många lag längre ner i seriesystemet snarast att betrakta som ungdomslag.

Majoriteten av spelarna var enligt Dagens Nyheter under 18 år, den yngsta spelaren på planen var 15 år. Men vad hon, och de andra spelarna inte visste, var att matchen skulle komma att kapas av internationella spelbolag.

Spelas nästan bara i Sverige

Corona-krisen har pausat all professionell fotboll i Europa, utom den vitryska ligan, vilket slagit hårt mot idrottens ibland onda tvilling: Spelbranschen. En värld full av skojare och missbrukare som nu fått upp ögonen för Sverige.

För samtidigt som fotbollen i många länder helt stannat av spelas det fortfarande i Sverige, om än bara träningsmatcher. Det är dock inget som stoppar varken bolagen eller spelarna.

En snabb rundvandring på oddssidor och i bettingtrådar från de senaste dagarna ger en kolsvart bild av läget.

Idrottsledare ner till division 6-nivå vittnar om meddelanden på stökig engelska i sociala medier med begäran om laguppställningar och förhandsinformation. Andra har blivit uppringda på sina civila arbetstelefoner med önskningar om tips.

När Hallandsposten bestämde sig för att sända division 2-klubben Alets IK:s möte med division 5-laget Sperlingholms IF dök rent surrealistiska speltips upp på Twitter.

På Youtube producerades det samtidigt informationsfilmer om matchen som ”Bet of the Day”.

Till och med spelsajter på turkiska hade helt plötsligt information om division 5-klubben Sperlingholms chanser i matchen som sedan livesändes via stulna strömmar på sajter runt om i världen.

Foto: Hallandsposten
Matchen mellan division 2-klubben Alets IK och division 5-laget Sperlingholms IF sändes på Hallandsposten och lockade speltips från hela världen.

Inställd på polisens inrådan

Sändningar har även gått att hitta inför möten som det mellan division 4-lagen Enhörna och Södertälje FF. En match som likt många andra även skulle livebevakas på plats av en professionell rapportör för ett stort svensklicensierat spelbolag.

Matchen blev dock inställd på inrådan av polisen.

Summorna är samtidigt svindlande. Enligt uppgifter till Sportbladet lades enskilda spel på över 50 000 kronor på en annan träningsmatch mellan ett lag från division 4 och ett från femman i förra veckan.

Träningsmatchen mellan Näshulta Goif (division 6) och Eskilstuna FC (5) fick i sin tur ställas in sedan för mycket pengar spelats på matchen. En match där liverapporter på förhand utlovats på nätet.

Enligt obekräftade uppgifter omsatte träningsmatchen mellan division 5-lagen Västra Ingelstad IS och Skabersjö IF i sin tur miljontals kronor. På sin hemsida går Skabersjö nu också ut med en varning till sina medlemmar att inte svara på kontakter från personer som begär spelinformation om deras träningsmatcher.

Registrerat bollinnehav på flickmatchen

Spel på evenemang där en majoritet av deltagarna är under 18 år är förbjudet i Sverige. Det är också skrämmande att tänka vilka följder den här bettingvågen kan få för svensk fotboll och inte minst svenska medborgare.

Ekuriren skriver om hur division 4-klubben AC Primavera under våren har utsatts för flera hot från utlandet efter förluster i träningsmatcher.

I en tid där mängder med människor förlorat sina jobb går det också bara att föreställa sig hur lockande det kan vara för en spelare att acceptera en nätt summa pengar för att lägga sig i en träningsmatch som ändå inte betyder något sportsligt. Men i samma stund som en spelare tackar ja till en sådant erbjudande är han eller hon i klorna på matchfixarna som med att säkerhet kommer höra av sig igen när seriespelet kommit igång.

Hur lätt är det då att tacka nej när du redan klivit över gränsen? Vilka hot kommer om du ändå gör det?

Och vem vill ställa upp som domare i den här typen av matcher?

Men mest av allt kanske ändå den här vågen ska ses som ett tecken på världens sjukdomstillstånd. Att det över hela jordklotet just nu sitter personer som är så allvarligt spelberoende att de kastar tusenlappar på en match mellan två lag bestående av hobbyspelare på en konstgräsplan i någon för dem fullständigt okänd svensk ort.

Varför tar spelbolagen inget ansvar?!

Det är svårt att inte tycka synd om de missbrukande spelarna. Men det är ännu svårare att inte bli illamående när det slår en att fotbollsspelarna de satsar på många gånger är barn. För spel rapporteras även på U19-lag för damer.

Barn som gör det de älskar samtidigt som vuxna satsar pengar på om de ska lyckas eller misslyckas.

Den vänskapliga matchen mellan tjejerna i Toarpsalliansen och Brämhult IK slutade 7–0 till gästande Brämhult efter att laget haft ett bollinnehav på 58 procent, skjutit elva skott på mål, åtta utanför och slagit elva hörnor.

Allt enligt detaljerade liverapporter på nätet från rapportörer som sett matchen på plats eller via den livesändning en välvillig förälder arrangerade genom sin telefon.

En sändning, avsedd för andra vårdnadshavare som inte kunde vara på plats, från en flickmatch i Sverige som togs över av internationella bettinghajar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN