Uppdaterad 2022-01-19 | Publicerad 2022-01-17

Krampaktigt anfall och inga räddningar.

Men ett pressat Sverige är vidare i handbolls-EM efter en rysare mot Tjeckien.

Matchen slutade 27–27 och Sverige går vidare på bättre målskillnad.

– Vi har alla chanser i världen. Vi siktar på att gå vidare från mellanrundan, säger Niclas Ekberg efteråt.

Sverige hade aldrig förlorat mot Tjeckien: 13–0 i inbördes.

Det gjorde man inte i ödesmatchen i EM heller.

Men det satt hårt inne och blev ett drama i 60 minuter.

Sverige inledde matchen med ett krampaktigt och knackigt anfallsspel (det tog åtta minuter innan man gjorde sitt andra mål) där man inte fick med kanterna, precis som mot Spanien, och inte vågade trycka i kontringarna.

Första halvlek blev en fysisk kamp i lågt tempo.

– Det var lite knackigt, men det viktigaste är att vi gick vidare, säger Niclas Ekberg i Viaplay.

”Otroligt tufft där ute”

Glenn Solberg satte in supertalangen Eric Johansson, som många ropade efter under och efter matchen mot Spanien, men 21-åringen hade det tungt – två missade, fina lägen och ett tekniskt fel innan han byttes ut igen.

Trots att den tjeckiske målvakten Tomas Mrkva, som storspelat i EM, kom igång kunde Sverige gå till pausledning med ett mål.

– Det är otrolig tufft där ute. Det är svårt, det är svårt. Det är två lag som vill mycket och som kämpar, men som inte får det att fungera, analyserade Lukas Sandell i pausen i TV6.

– Vi är jävligt hårda bakåt i dag. Vi sliter med anfallsspelet. De står lågt i mitten, vi måste investera mer i skott utifrån, sa assisterande förbundskaptenen Martin Boquist till TV6.

Glenn Solberg vaskade om rejält jämfört med förlusten mot Spanien och använde många spelare.

Hampus Wanne

Målvakterna svaga

De svenska målvakterna hade mycket svårt att komma åt bollarna men när Peter Johannesson, som byttes in i paus, var på sitt första och enda skott (bokfördes aldrig officiellt) i 38:e minuten kunde Sverige kontra in sitt första mål och ta ledningen med två mål för första gången på länge som ett par minuter senare blev tre mål (19–16) och Sverige hade tagit ett litet grepp.

Sverige drev upp tempot i anfallen och tvingade de tjeckiska kolosserna att dra på sig straff efter straff, som förvaltades väl av Hampus Wanne.

Men de svenska målvakterna (Andreas Palicka byttes in igen) räddade inga skott och när Lukas Sandell missade två skott och gjorde ett tekniskt fel kunde Tjeckien gå ifatt till 22–22.

– Det var en riktig rysare, säger Oscar Bergendahl.

Resten av matchen blev en riktig thriller där Tjeckien dock aldrig tog ledningen (det hade man sista gången vid 2–1) och den slutade 27–27 efter att Tjeckien kastat bort bollen i slutsekunden.