”Jag vet inte om jag kan få barn”

Anna Haag berättar om verkligheten efter karriären

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:
Anna Haag och Emil Jönsson
Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET /85527
Anna Haag och Emil Jönsson

Skidprofilerna Emil och Anna Jönsson Haag vill ha barn.

Men nu berättar paret om en annan verklighet efter skidkarriären.

– Jag har utsatt min kropp för hårda påfrestningar och har inte alltid haft regelbunden mens. Jag vet inte om jag kan få barn, säger Anna Jönsson Haag till Expressen.

Skidprofilerna Emil, 33, och Anna Jönsson Haag, 32, har avslutat idrottskarriärerna för i stället spendera mer tid med varandra.

Och i somras gifte sig paret på Gotland och firade med stjärnor som Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Calle Halfvarsson.

– Vi har längtat efter att få storhandla och planera för en hel vecka hemma. Det har vi aldrig fått uppleva förut, men nu har vi gjort det en gång. Det var fantastiskt. Åh, vilken lycka! sa Emil Jönsson till Sveriges Radio då.

Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET / 2116
Anna Haag.

”Vet inte om jag kan få barn”

Och nu berättar paret om planerna på att bilda familj.

I en intervju med Expressen berättar de båda att de vill ha barn, men är osäkra på om de faktiskt kan få barn till följd av en lång och påfrestande idrottskarriär.

– Jag vet att jag har utsatt min kropp för otroligt mycket påfrestningar under min aktiva karriär. Till följd av det har jag inte alltid haft en regelbunden mens. Det är verkligen inte alls säkert att jag kan få barn... Och nu pratar vi bara utifrån mitt perspektiv, det är en till här som det också måste funka för, säger Anna Jönsson Haag.

”Blir så jäkla irriterad på det”

Tanken på svårigheterna med att skaffa barn har funnits länge för skidparet.

Och Anna Jönsson Haag berättar att det var först i slutet av karriären som hon slutade att äta p-piller för att se om hennes kropp fungerade och inte bara hade en konstruerad mens.

– Jag har skrivit inlägg på min blogg om barnproblematiken men raderat i samma andetag som jag publicerat, för att Emil har sagt att ”vill du verkligen svara på de här frågorna under den här tävlingshelgen”. Och då har jag väl insett att det kanske hade blivit fel fokus.

I intervjun berättar skidprofilen även att kommentarerna på sociala medier har ändrats sedan beslutet att avsluta karriären.

Nu är det ofta i stil med ”är det inte en liten kula där?” eller ”väntar ni barn nu?” som kommentarer till bilder på Instagram.

– Jag blir så jäkla irriterad på det där. Bara för att man är kvinna 30 plus och gör en livsförändring, varför måste det innebära barn? Som att en livsförändring inte kan vara att man satsar på sig själv, går en utbildning, flyttar utomlands. Spenderar mer tid med sin man, eller vad det nu kan vara.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE