Petade guldhjälten till ny SM-final

Av: Stefan Holm

Publicerad:

Dackeföraren tvingades bort från Elit Vetlanda

Peter Ljung.
Foto: TT
Peter Ljung.

Speedwayföraren Peter Ljung tvingades bort från regerande mästarlaget Elit Vetlanda.

Nu ska han köra SM-final för lokalkonkurrenten Dackarna.

– Jag var småbitter ett tag, men nu gläds jag bara med Dackarna, säger 33-åringen.

Trots att han, på grund av en axelskada, bara kunde köra ett heat i finalmatcherna mot Indianerna var Peter Ljung en av de stora hjältarna när Elit Vetlanda i fjol säkrade klubbens fjärde SM-guld på sex år.

Han gjorde sitt livs säsong, vann lag-VM och World Speedway Leauge och blev trea i den individuella SM-finalen.

”Gjorde mitt jobb och lite till”

Ändå tvingades Peter, som bor i Vetlanda och har gångavstånd till motorstadion, bort från mästarlaget. Han fick beskedet bara ett par dagar efter guldfirandet.

– Det var en jävla ”magsugare” och det värsta var att jag blev bortvald väldigt, väldigt tidigt. Det är en sak om man inte presterar, men det hade gått väldigt bra. I många matcher gjorde jag mitt jobb och lite till. Det var ganska otrevligt, för när jag flyttade hem fanns det ett framtidstänk. Jag skulle hjälpa till med de yngre förarna så att vi kunde ha ett bra elitserielag med upp till fyra Vetlanda-killar. Det blev inte riktigt så, säger Peter Ljung.

Skrev på för grannklubben

Han skulle hitta en ny arbetsgivare 52 kilometer österut, i Målilla. Det var i Dackarna han inledde karriären på stor cykel och det var dit han återvände när han blev utkastad från moderklubben.

– Jag ville hålla mig hemikring och det var ju ett bra alternativ, säger Ljung.

Bevisligen var det det. Samtidigt som stjärnspäckade Elit Vetlanda missade SM-slutspelet slutade Dackarna på fjärde plats i elitserietabellen. Tack vare Peter Ljung, kan tilläggas. Genom att vinna det sista heatet i den sista elitserieomgången, mot Rospiggarna, säkrade nyförvärvet Dackarnas slutspelsplats.

– Vi behövde tre poäng för att passera Masarna. Det var svettigt, ett av de värsta heat jag har kört. Jag var varm och svettig och glasögonen immade igen så att jag knappt såg grönlampan. Det hade varit lättare i en individuell tävling. Då kan man tänka ”Går det åt helvete så gör det.” Nu betydde det så mycket för så många. Allt var på max, med det är något jag kan skryta med för barnbarnen, säger Peter Ljung.

”Mycket okunnigt folk”

Dackarna, som inför säsongen gjorde sig av med stjärnor som Nicki Pedersen och Hans Andersen, fortsatte att imponera i slutspelet och blev tvåa efter Rospiggarna.

Lagen möttes när den sista slutspelsomgången avgjordes under tisdagen. Rospiggarna vann den betydelselösa matchen med 56–34, men snart blir det blodigt allvar. 27 och 28 september gör Dackarna och Rospiggarna upp om SM-guldet.

– Det är positivt för sporten, att det växlar lite. Vetlanda har varit dominanter i många år. Ja, det här blir jävligt skoj. Hittills har vi inte fått till en enda tävling där alla kört på topp samtidigt. Det vore fantastiskt fränt att lyckas med det i finalen.

Vad det någon som trodde att Dackarna skulle ta sig till SM-final?

– Det är mycket okunnigt folk där ute. Jag sa inför säsongen att vi kan vinna SM-guld med det här laget.

Känns det som en personlig revansch efter vad som hände i Vetlanda?

– Nej, jag vill att det ska gå bra för dem också. Jag var småbitter ett tag, men det har passerat. Nu gläds jag bara med Dackarna, som inte har varit i final sedan 2007. Det här är ett jättekliv för klubben och förarna, säger Peter Ljung.

Publicerad: