Kände inte till preparat – dopad av njurmedicin

Publicerad:

SPORTBLADET

Tillrättavisad – men basketkarriären är i fara

Christoffer Almstrand
Foto: BILDBYRÅN
Christoffer Almstrand

Borås Baskets Christoffer Almstrand, 26, har en längre tid tagit medicin mot cystor på njuren.

Njurmedicinen visade sig dock innehålla otillåtna preparaten och han har tillrättavisats av dopingkommisionen.

Nu har de sökt dispens – som är avgörande för karriären.

– Antingen får jag dispens eller så får jag sluta spela basket, säger Christoffer Almstrand.

Basketspelaren Christoffer Almstrands har en problematisk höst bakom sig – på grund av sin medicin. För ungefär åtta år sedan började han ta en medicin mot cystor(blåsor) på njuren. Hans dåvarande läkare gav då klartecken till spel med medicinen i kroppen.

Men medicinen som används för att kontrollera blodtrycket, visade sig innehålla de otillåtna preparaten Hydroklortiazid och Klortiazid. Christoffer Almstrand visste inte om preparaten och att dem var otillåtna. I ett dopingtest i höstas kom ett positivt provsvar och nu har han tillrättavisats av Riksidrottsförbundets dopingkommision. Ett beslut han inte är helt nöjd med i efterhand.

– Jag hade hoppats att det skulle "gröna" hela fallet och att det skulle bli som med Nicklas Bäckströms astmamedicin. Jag känner att det var lite samma typ av fall. Det är lite tråkigt, säger Christoffer Almstrand.

Klubben visste inte

Borås Baskets sportchef Jonas Larsson berättar att de inte visste om att spelaren tog medicinen.

– Nej, det har vi inte vetat om och han har inte sagt något om det. Han trodde inte det var något som man inte fick äta. Så det får man vara lite mer noga med som idrottsman, att veta om ens medicin är tillåten, säger Jonas Larsson.

Klubben kommer inte heller att dela ut någon intern bestraffning till spelaren.

– Nej, nej. Han kan inte straffas för medicin för sjukdom. Det är inte så att vi stänger av honom internt. Det är bara synd att det blivit såhär, fortsätter sportchefen.

Kan tvingas sluta

Christoffer Almstrand mår bra efter omständigheterna och för ett tag sedan sökte de dispens för medicinen. I väntan på ett besked har han dock fått hålla sig borta från spel.

– Det är bara tråkigt att inte kunna spela. Jag har varit med på alla matcher och suttit på läktaren och kollat, men hade gärna bytt om och varit med grabbarna, säger Christoffer Almstrand.

Det är också oklart hur lång tid det kommer ta innan han får beskedet från Riskidrottsförbundet.

– Ingen aning. Jag har inte den blekaste hur långt det tar eller brukar ta med sådana beslut, fortsätter spelaren.

Det är dessutom ett mycket viktigt beslut för Christoffer Almstrands del. Han måste ta medicinen och om beslutet går emot dem, då är förmodligen basketkarriären över.

– Jag måste ju ta den. Antingen får jag dispens eller så får jag sluta spela basket.

Publicerad: