Hon blir ny förbundskapten för damlaget

Uppdaterad 2018-05-14 | Publicerad 2018-05-08

Damlaget krävde en kvinna i landslagets stab.

Och nu står det klart att ex-orienteraren Annika Zell, 53, blir en av förbundskaptenerna på damsidan.

– Det kittlar i magen, det är en otrolig spänning, ödmjukhet, nervositet och glädje, säger hon.

Samtidigt bekräftar längdchef Johan Sares att SVT-experten Johanna Ojala tackade nej till en förfrågan.

Följ ämnen
Längdskidor

Charlotte Kallas tränare Magnus Ingesson var redan presenterad som ny damtränare till nästa säsong och nu står det klart att han kompletteras av fystränaren Stefan Thomson och Annika Zell runt damlaget.

Annika Zell, tidigare O-ringen vinnare i orientering och världsmästare i skidorientering, blir därmed den första kvinnliga A-landslagsledaren i sedan Åsa Mattsson 1994–96

– Det kittlar i magen, det är en otrolig spänning, ödmjukhet, nervositet och glädje. Det bollar över med olika känslor, säger hon om uppdraget.

Hon betonar att just fokus på känslor är en viktig del i hennes ledarskap.

– Jag brinner för hela människan, att jag alltid tar reda på hur hela människan mår. Är allt bra kan man prata om att tuff träning sedan. Det är mitt hjärtebarn, säger hon.

Hur är det att går in som ensam kvinna i skidlandslagets ledarstab?

– Jag vill inte fokusera på det. Jag hoppas det är min kunskap som tränare och erfarenhet som tränare och elitaktiv själv som är det viktiga.

Men flera åkare som Sportbladet talar med bekräftar att man önskat specifikt att få in en kvinna i ledarstaben.

”Finns skillnader mellan könen”

Anna Dyvik har haft Annika Zell som sin privata tränare i tre år och hyllar 53-åringens arbete på Dala Sports Academy.

– Vi kommer väldigt bra överens och har mycket egna erfarenheter från sin egen karriär, sen är det väldigt bra att få in en kvinna, säger hon.

Hon säger så klart att hon hoppas att hon är här för sina meriter, men vad är bra med att få in just en kvinna i ledarstaben?

– Det är viktigt med det synsättet. Det finns skillnader mellan könen i hur man bemöter andra människor och det är bra att få in de delarna. Vi är många kvinnor i landslaget och det är härligt att få in en kvinnlig touch även i ledarstaben. Någon som verkligen förstår oss på det sättet, säger Anna Dyvik.

Även Charlotte Kalla är spänd på Zells kunskaper:

– Annika verkar vara en spännande person med en gedigen erfarenhet av en egen elitkarriär men också att hon har många år som tränare så det ska bli jättespännande att lära känna Annika mer, säger hon.

”Blev aldrig aktuellt”

En som nämnts som utmanare till samma jobb som nu Zell fått har varit SVT-experten Johanna Ojala.

För Sportbladet berättar längdchef Johan Sares att hon var aktuell i ett tidigt skede.

– Vi gör en inventering med många tränare om det kan passa in, det har vi gjort med Johanna Ojala också och det passade inte in med hennes livspussel att ta en sådan roll. Det blev aldrig aktuellt att erbjuda jobbet, säger Sares och fortsätter:

– Hon fick en fråga som många andra, hur hon skulle ställa sig om hon fick en förfrågan och hon var ganska tydlig med att det är inte aktuellt just nu.

Fotnot: I en tidigare version av den här texten beskrevs Annika Zell som historisk som första kvinnliga A-landslagsledaren. Det är fel. Åsa Mattsson hade samma uppdrag som ledare för damlandslaget 1994–96.