Flinck: Axnérs anonyma armé är OS största överraskning

Tomas Axnér har sin armé med handbollssoldater på OS.

Isabelle Gulldén tackade för sig efter EM och stjärnglansen försvann från det svenska damlandslaget.

Lagets största profil var inte längre någon av spelarna utan färske förbundskaptenen Tomas Axnér.

Till sitt förfogande hade han en ganska anonym samling soldater.

Jag lånar uttrycket av Per Johansson som brukar kalla den här typen av spelare för handbollens ”soldater” – anonyma, lojala lagspelare som underkastar sig systemet och som alltid ger allt och är nyttiga och användbara på flera positioner, helst både i försvar och anfall.

Fyra av sex i SHE

Emma Lindqvist är väl prototypen.

Elin Hansson – vilket sanslöst genombrott hon fått i OS – är en annan typisk soldat.

Men vi har också spelare som Carin Strömberg (sju mästerskap i skuggan av Gulldén utan att gnälla), Anna Lagerquist, Mathilda Lundström och målvakterna i den kategorin.

Linn Blohm är visserligen en världsspelare på linjen, som kommande säsong blir första svenska någonsin i ungerska storklubben Györ, men kan också sorteras in bland soldaterna.

Jamina Roberts? Jo, där har vi lite stjärnkvalitet, absolut. Inte minst i detta OS.

Fyra av sex utespelare i förstauppställningen håller till hemma i den svenska ligan till vardags och bara en i OS-truppen (Anna Lagerquist) har spelat i ett Champions League-lag i år.

Tillsammans bildar det här gänget en armé, eller snarare pluton om vi ser till storleken, som är den största positiva överraskningen i detta OS, herrturneringen inräknad.

Jag gav dem 50 procents chans att gå vidare från gruppen. Nu är man en seger i sista matchen mot avsågade Ungern från att vinna gruppen och troligen få Sydkorea i kvartsfinalen (det kan räcka med förlust för gruppseger också).

Roberts – OS bästa spelare?

Dagens seger mot Brasilien har satt Sverige i detta fantastiska utgångsläge i OS-handbollen.

Sveriges anfallsspel gick i stå i första halvlek samtidigt som brasilianskorna tryckte sig igenom och fick antingen mål från sexmeter eller på straff samtidigt som Johanna Bundsen inte lyckades nypa några bollar: 13–9.

Ett målvaktsbyte där Jessica Ryde kom in och spikade igen, en Lagerquist gick in i försvaret och käkade upp ursinniga brasilianska attacker (hon kallas ”The Little Killer” i sitt ryska klubblag och ”Anna Alligator” i landslaget) och ett trött Brasilien vände på allt: Sverige gjorde 6–0 sista 10 minuterna av första halvlek som gav 15–13 i paus och som blev 19–14 i andra.

Men Brasilien kom tillbaka till 25–25.

Då avgjorde Jamina Roberts, Sveriges och kanske hela turneringens bästa spelare, nästan på egen hand matchen med två mål och ett inspel till Blohm till 28–26. Sveriges näst bästa spelare i OS, den nästan ostoppbara Carin Strömberg, fyllde på med två starka mål av nästa tre och så vann Sverige igen.