”Kan skapa lite skeva förväntningar på livet”

Magdalena Eriksson om risken för unga med sociala medier

Publicerad 2021-12-01

På sociala medier kan unga människor bli inspirerade.

Landslagsstjärnan Magdalena Eriksson ser samtidigt utmaningar och fällor.

– Det kan skapa lite skeva förväntningar på livet, säger hon.

Magdalena Eriksson återkommer, när vi får får en pratstund i samband med landslagets samling i oktober, att hon är lyckligt lottad.

Att hon formats i miljöer, både i sin familj och inom fotbollen, som varit närande.

Ändå finns det lärdomar att dra som hon gärna delar med sig av.

– Ensam är inte stark, det är något jag har lärt mig. Det är tufft att prata och berätta när man har det tungt, men att använda sina närmaste kompisar, sin partner eller syskon när man har press på sig gör att det inte känns lika tungt, säger hon och fortsätter:

– Jag var ganska stängd när jag var yngre men jag har lärt mig att man kan ta bort trycket genom att prata. Jag tror att det är något man behöver träna på. Försök berätta om du har det lite tungt, träna på det när du växer upp. Bär man det inombords brister det till slut, säger Chelseaspelaren som påpekar med eftertryck:

– Fotbollen är min frizon. Behåll kärleken till det du gör. Det är kärleken till fotbollen som driver mig.

Allt ska vara lyckligt

En utmaning man stöter på som ung är alla intryck från sociala medier.

Sportbladet frågar Magdalena Eriksson, som själv är väldigt öppen och generös på sina plattformar, hur hon ser på att vara en person som inspirerar, men som också själv kan bli utsatt för negativa åsikter.

– För mig är debatten om sociala medier tvådelad. Det finns en problematik i den sidan folk visar upp i sociala medier. Det ska alltid vara det perfekta och det sätter en press på samhället i stort. Allt ska vara framgångsrikt och lyckligt. Den delen av sociala medier tycker jag är problematisk och man kan få skeva förväntningar, säger hon och fortsätter:

– Det andra är att vem som helst kan gå in och kommentera, tycka och tänka. Det är så självklart i dagens samhälle att man bara ska ta det, att man ska acceptera att folk går in och skriver till en. Det har gått för långt, det ska inte vara möjligt att skriva vad som helst till någon.

– Jag har ett fantastiskt stöd på mina sociala medier där jag får väldigt mycket kärlek, övervägande kärlek. Men jag förstår att det negativa finns därute och därför går jag inte in och läser mycket heller för jag vet att om det skulle dyka upp negativa saker skulle det påverka mig mycket också. Jag försöker att hålla en stor distans för jag vet att det där obehagliga skulle påverka mig.

Har du varit drabbad av hot och hat?

– Nej, jag kan inte säga att det finns något konkret. Jag och Pernille (Harder) är ju väldigt öppna med vår kärlek i sociala medier så jag har förväntat mig att det skulle kunna komma någon typ av hat eller något obehagligt på grund det men det är inget som har nått mig.

”Det är lite läskigt”

Magdalena Eriksson söker inte heller upp det negativa som eventuellt finns.

– Det är lite läskigt att veta att det finns där, men jag söker inte upp det.

I samband med vårens EM-uppladdning för herrlandslaget lyfte Dejan Kulusevski förslaget att det borde vara obligatoriskt med Bank-ID för användarna  vilket skulle minska antalet personer som kan skicka hat och hot bakom fejkade konton. Han fick medhåll av Alexander Isak då och Magdalena Eriksson nu.

– Jag är inne på samma spår som Dejan och Alexander Isak, det är inte hållbart som det är. Jag är också inne på att det måste bli aktuellt med någon form av verifiering, säger Magdalena Eriksson.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.