Fotbollens Zorro eller en simpel utpressare?

Det har läckt rätt länge, men nu är det snarast fråga om en störtflod som får smutsen att virvla upp till ytan.

Kraften i Football Leaks bara växer.

2018 var året då en gåtfull ung portugis med en laptoparsenal fick fotbollens allra största elefanter att darra.

Lägesrapport, december 2018:

Världens mest berömda fotbollsspelare heter Cristiano Ronaldo. Han dömdes till två års villkorligt fängelse i somras, och är dessutom under utredning misstänkt för våldtäkt.

Världens bästa fotbollsspelare heter Leo Messi. Han dömdes häromåret till 21 månaders villkorligt fängelse för skattebrott, även om strafftiden sedan förbyttes i böter.

Den nyutnämnde vinnaren av Guldbollen heter Luka Modric. Under så gott som hela 2018 har han hotats av fängelse för mened, men friades till sist av en kroatisk domstol.

Och världens mest omsusade tränare? Han heter José Mourinho, och dömdes till ett års villkorligt fängelse för skattebrott för ett par månader sedan.

Fotbollens främsta företrädare, fotbollens allra tydligaste förebilder. Den där typen av globalt ikoniserade celebriteter som framstår som oåtkomliga.

Men tydligen finns det någon som kan nå ända fram till dem precis när han själv vill. Tydligen finns det en man som skaffat sig tillgång till deras allra mest skyddade hemligheter – och som bestämt sig för att dela dem med både allmänheten och rättsväsendet.

Erik Niva berättar hela historien om ”John” – signaturen bakom Football Leaks. För alla med plus.