Svenska attacken inför premiären

Sågar Fis: ”Det är mycket som går åt fel håll”

Uppdaterad 2019-02-12 | Publicerad 2018-11-24

RUKA. De svenska stjärnorna är starkt kritiska mot sänkningen av prispengar – men Calle Halfvarsson går längre än så. 

Inför premiären i Ruka går han till attack mot Internationella skidförbundet, Fis. 

– Det är mycket som är knasigt och går åt helt fel håll, säger han. 

Följ ämnen
Längdskidor

För två säsonger sedan fick åkarna 124 000 kronor för en seger i världscupen. Den här säsongen belönas ettan med 91 000 kronor. 

Anledningen bakom sänkningen är att Internationella skidförbundet, Fis, för två säsonger sedan valde att omfördela prispengarna och ge mindre till toppen och mer till åkarna mellan plats 10-20. Detta efter en enkät bland de aktiva.

Flera stjärnor har dock varit kritiska till utfallet. Inför den här säsongen hoppades åkarna att Fis skulle ändra sig igen, men så har det inte blivit.

– Jag uppfattade frågan mer som ”vill ni att tjugo ska få prispengar eller tio?”. De flesta trodde väl att den totala summan skulle ökas, inte att man skulle få mindre. Det är tråkigt, det ska inte behöva sänkas när man vinner. Men det är så sällan jag vinner så jag blir glad ändå, säger Teodor Peterson.

”Mycket knasigt”

En som påverkats desto mer är Stina Nilsson. Stjärnan tog fem pallplatser förra säsongen och tio stycken säsongen innan det. 

Hon är inte heller nöjd med det nya avtalet. 

– När jag har haft väldigt bra, framgångsrika säsonger och varit på pallen har det påverkat mig i en riktning som inte har varit så positiv för mig. Så jag personligen kanske inte hade velat se att det blev någon ändring, säger hon. 

Calle Halfvarsson, som var på pallen fyra gånger i fjol, är också starkt kritisk. Men inte bara mot förändringen av prispengar. 

– Jag tycker inte alls att det är bra. Jag tycker att det är fel väg att gå för att utveckla en sport. Det är prispengarna som sätter statusen. Men jag förstår att man vill bredda det så att fler ska få prispengar men det är fel att ta från toppen. Då måste man i stället jobba för att få in mer pengar, säger han och fortsätter: 

– Det är så mycket jag tycker är knasigt hur de arbetar inom den här sporten under de åren jag har hållit på. Sådana där grejer blir man less på.

”Kommer typ fem personer”

Förutom prispengarna vänder sig Halfvarsson mot vissa orter Fis valt att placera världscuptävlingar på. 

– Man kan ge max två år för en arrangör och funkar det inte och det inte kommer publik måste man byta ställe. Jag kan tycka att de inte har lyckats med sådana grejer. Det är många ställen där man bara känner ”snäll, byt”, säger Halfvarsson och fortsätter: 

– Det finns jättemånga ställen där det är fint att tävla, men där det är typ fem personer och kollar, som i Toblach. Där kommer de närmaste och någon som går förbi och vrider på nacken och undrar vad det är för tävling.

– Jag är inte med och bestämmer, men jag tycker att det är mycket som går åt helt fel håll. Sedan finns det ljusglimtar, som till exempel ett ställe som Ulricehamn, där det kom hur mycket folk som helst, det är ett jätteplus.

”Är oense”

Halfvarsson är även kritisk till hur skidåkningen har utvecklats de senaste säsongerna. 

– Det är mycket saker med olika stakzoner och så också, men där är jag oense med många andra. Många tycker att det har varit bra, men då ska de planera det bra också. 

Charlotte Kalla är inte lika hård i sin kritik, men stjärnan är överens med Halfvarsson och Nilsson om att sänkningen för toppåkarna inte är bra. 

– Det känns som att det vore bra om den totala prissumman kunde höjas. Det ska belönas om man åker fort, det är jätteviktigt. Men den totala prissumman har varit densamma under många år, säger hon och fortsätter: 

– Det blir olyckligt när topp tre tjänar mindre.

Enligt Doris Kallen, mediakoordinator på Fis, har kritiken kring prispengar från åkarna endast varit i media och inte till Fis och det har inte funnits några interna diskussioner på att ändra igen.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019