Längdskidor

Kallas krav inför stjärnmötet

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

FALUN. I helgen träffas längdåkningens stjärnor i Falun för att diskutera förändringar inom sporten. 

Inför mötet har Charlotte Kalla ett krav på Internationella skidförbundet. 

– Att de som åker bäst tjänar mer, så måste det verkligen bli, säger hon. 


ANNONS: 40 miljoner kr i jackpott – här går du med i laget och tar rygg på Sportbladet-experternas andelsspel på V75 i dag. [Extern länk]


Inför förra säsongen valde Internationella skidförbundet, Fis, att ge prispengar till de 20 främsta åkarna i varje lopp, i stället för tio som tidigare. 

Det resulterade i att toppåkarna tjänat mindre de senaste säsongerna vilket flera stjärnor varit kritiska till. 

– Skidåkare måste vara det enda yrket som har gått ned i lön från 1995 jämfört med i dag, har Martin Johnsrud Sundby sagt.

”Galet länge”

Även Charlotte Kalla har varit kritisk och nu har hon fått nog. I helgen träffar aktiva åkare från alla nationer åkarrepresentanter Fis för att diskutera olika frågor och Kalla vill att diskussionen om prispengar får en lösning. 

– Att de som åker bäst tjänar mer, så måste det verkligen bli, säger hon och fortsätter:

– Men jag vet faktiskt inte vad man ska ha för förväntningar eller förhoppningar. Man hoppas alltid att de ska bli någon förändring för det är galet länge de legat på de här nivåerna. De bästa ska tjäna mest, så är det ju.

”Fel att den som vinner ska gå ner i lön”

Anledningen till att Fis genomförde ändringen frågan början var att 80 procent av åkarna ville att fler skulle få prispengar. Ida Ingemarsdotter, som är Sveriges åkarrepresentant, har märkt av att frågan delar nationerna. 

– Det är många som prispengar, nu har vi 20 personer som får prispengar och många tycker att det är jättebra. För många nationer möjliggör det att åkarna mellan 10–20 kan åka världscup att det får den där lilla pengen. Sedan i andra ändan blir det fel att den som vinner ska gå ner i lön, säger hon. 

Målet från åkarnas sidan är nu att försöka få Fis att höja hela summan. 

– Som jag ser det måste man se hela spektrat och som situationen är nu handlar det mer om hur vi kan höja allt, säger Ingemarsdotter. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskdominans i sprintkvalet i Falun – Kalla utslagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Världscupen i längdskidor

Martin Johnsrud Sundby

Charlotte Kalla

Ida Ingemarsdotter