Andreas Almgren

Almgren slog till med superlopp

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

"Kändes hur lätt som helst"

Första loppet på hela utomhussäsongen efter skadeproblem.

Då slog 800-meterslöparen Andreas Almgren, 20, till med personligt rekord 1,45,59 och slog världsstjärnan Musaeb Balla i ett lopp som också räckte till VM-kval.

– Det kändes hur lätt som helst, säger han.

Andreas Almgren slog igenom på Sollentunas GP i fjol när han slog det svenska juniorrekordet för första gången.

Sen följde en explosionsartad utveckling med JVM-brons och EM-semifinal utomhus i fjol följt av en fjärdeplats på inomhus-EM i våras innan en överansträngningsskada förstörde våren.

Bara under de tre sista veckorna har Almgren kunnat träna som planerat och gick därför in med låga förväntningar inför dagens 800 metersårsdebut.

Resultatet blev något helt annat.

”Nästan så man grinar”

Mot motstånd av av högsta klass, bland annat världens snabbaste löpare i vintras Musaeb Balla, tog Almgren häng på täten direkt för att med 120 meter kvar vika ut och spurta ner hela fältet och se klockan stanna på personliga rekordet 1,45,59.

Vid mållinjen stod tränare Urban Aruhn och bara studsade.

– Det är nästan så man grinar, säger han.

Almgren själv bara skrattar när han ser filmen på sin tränare och när han ska beskriva sitt lopp.

– Jag vetifan, jag hade hoppats på att gå under 1,47 men det kändes bara så bra under hela loppet. Jag körde ett 600-meterslopp förra lördagen och var helt slut på 1,18, nu hade jag 1,17,5 och det kändes hur lätt som helst. Då är det bara att köra.

Vad säger det här om din kapacitet om du kan göra det här direkt?

– Det kan gå rätt fort till slut. Under 1,45 har jag lite som målsättning, det är första steget. Sen vore det gött med ännu bättre, säger Almgren som i dag vara blott 14/100 från Rizak Dirshes svenska rekord.

"Brukar kunna överraska”

Du slår flera världsklasslöpare, vad betyder det?

– Det är klart, det är väldigt bra för självförtroendet. Sen är det skönt att ta VM-kvalgränsen direkt. Nu kan jag bara fokusera på att hålla träningen hela vägen fram till VM.

Ändrar det här VM-målsättningen?

– Nu när det går så bra så är en semifinal inte helt orealistiskt och på ett mästerskap kan allt hända. Jag brukar vara där och överraska, så jag hoppas kunna göra det i år igen.

Vid sidan löpningen är Andreas Almgren en riktigt hamburgarfantast så firandet var självklart.

– Det blir en burgare till lunch imorgon, haha.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Andreas Almgren

Friidrott