Idag blev Andersson mesta mästaren

Publicerad:

SPORTBLADET

Isabellah Andersson, 34, kämpade ner Charlotta Fougberg och vann SM-milen i Malmö.

Guldet är hennes 26:e SM-seger i karriären och därmed är hon nu historiens segerrikaste svenska friidrottare, skriver friidrott.se.

Under 1900-talets början handlade svensk friidrott väldigt mycket om spjutkastaren Eric Lemming. Göteborgaren behärskade det mesta med ett spjut och vann OS-guld i oortodoxa grenar som spjutkastning i fri sil, modern stil och spjutkastning med bästa hand.

Lemming vann också en hel drös med guld på SM-nivå. Totalt blev 25 stycken i allt från stavhopp till släggkastning. Och ända sedan dess, i över 100 år, så har han varit svensk friidrotts meste SM-mästare. Storheter som Mustafa Mohamed, Carolina Klüft och Ricky Bruch har radat upp titlar men inte kunnat hota.

Men nu har Lemming så till slut fått abdikera helt från guldtoppen. När Isabellah Andersson i dag vann SM-milen i Malmö på 32,34 innebar det att långdistanslöperskan nu står ensam som 26-faldig SM-vinnare, enligt friidrott.se.

Herrguldet till Adhanom

Isabellah, som gifte sig med maken Lars och flyttade från Kenya till Sverige 2006, har sedan dess dominerat svensk långdistanslöpning. På meritlistan finns bland annat ett EM-brons i marathon. SM-titlarna har kommit i allt från 5000 meter till marathon och allt därimellan. 

Herrguldet på SM-milen tog Eskilstunas Abraham Adhanom som spurtade ner Johan Larsson och vann på tiden 29,43, två sekunder före Larsson.

Publicerad: