IOK vill stoppa Ryssland från OS

Av: Emelie Fredriksson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Efter Wadas skrämmande rapport i går.

Nu meddelar IOK att de undersöker möjligheten att stänga av alla ryska idrottare i OS i Rio.

Samtidigt stänger idrottsministern Vitalij Mutko av fyra toppnamn inom rysk idrott och säger sig vara beredd att ta sitt ansvar för dopningsskandalen.

I går släppte internationella antidopningsbyrån, Wada, och ansvarige Richard McLaren sin rapport kring den misstänkta statssponsrade dopningen i Ryssland.

Resultaten fastställde att den ryska regeringen har utarbetat ett system för att hjälpa ryska idrottare att använda otillåtna substanser utan risk för att upptäckas.

Det ryska idrottsministeriet ska enligt rapporten både beordrat och kontrollerat fusket med hjälp av säkerhetstjänsten FSB.

IOK reagerade kraftigt på rapporten.

– IOK kommer inte tveka på att ta till tuffast möjliga sanktioner mot de individer eller organisationer som är inblandade, säger ordföranden Thomas Bach.

Kommer testa prover på nytt

Och i dag höll IOK:s exekutivkommitté ett krismöte för att diskutera eventuella påföljder för den ryska idrotten.

Man kom bland annat fram till följande:

IOK tar juridisk hjälp för att kunna stoppa Rysslands deltagande i OS i Rio.

Alla dopningstester av ryska idrottare under vinter-OS i Sotji 2014 ska analyseras på nytt.

IOK kommer inte organisera eller backa några idrottsevenemang i Ryssland och uppmanar nu de internationella vinterförbunden att aktivt söka alternativ när det gäller tävlingar som planerats i Ryssland.

En av tävlingarna som kan flyttas är världscupfinalen i skidor, som avgörs i Tiumen i mitten av mars nästa år. IOK sanktionerar inte heller Europeiska spelen i Ryssland som enligt tidigare beslut ska genomföras 2019.

Samtliga ledare som i rapporten anklagas för inblandning i skandalen, däribland idrottsministern Vitalij Mutko, kommer att nekas ackreditering till OS i Rio.

– Jag tycker att det är ganska tuffa beslut. Vi fick rapporten i går kväll och har vidtagit de åtgärder vi har kunnat. Sedan äger vi ju inte förbunden, säger svenska IOK-medlemmen Gunilla Lindberg, som var med på det tre timmar långa mötet, till TT.

Mutko har stängt av toppnamn

Vitalij Mutko har i dag valt att stänga av fyra toppnamn inom rysk idrott. Han säger till nyhetsbyrån R-Sport att han stängt av sin egen rådgivare Natalija Zjelanova, det statliga idrottscentrets chef Irina Rodionova, topptjänstemannen Avak Abaljan samt Jurij Tjizov, chef för Moskvas antidopningslaboratorium.

Han säger också att han är beredd att ta sitt ansvar för dopningsskandalen.

Sedan tidigare har ryska friidrottare stängts ute från OS av det internationella friidrottsförbundet, IAAF. IOK inväntar nu torsdagens besked från idrottens skiljedomstol Cas, huruvida det är juridiskt hållbart med kollektiva avstängningar, och samlas därefter för ett nytt möte på söndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE