Nytt VM-guld för Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Tove Alexandersson tog i dag sitt andra VM-guld.

Orienteraren vann långdistansen med 26 sekunder efter en fantastisk avslutning.

– Det känns fantastiskt bra såklart, säger Tove Alexandersson.

I tisdags tog Tove Alexandersson, 23 karriärens första VM-guld, när hon vann medeldistansen på VM i Tanum, Bohuslän.

I dag var det dags igen. Alexandersson var snabbast även på långdistansen.

En kamp hela vägen

Inför mästerskapet hade 23-åringen nio VM-medaljer på meritlistan, sex silver och tre brons. I år på hemmaplan skulle hon stå högst på prispallen.

Medeldistansen vann hon med över en halv minut före norskan Heidi Bagstevold. Den här gången blev det jämnare, och det var en kamp mot klockan och ryskan Natalia Gemperle ända in i slutet.

Inför sista varvet fick Alexandersson veta att hon låg tre sekunder efter, och då var det bara att fortsätta köra på.

– Jag var ganska trött och kände att jag inte hade det lilla extra fysiskt, men det var ganska tekniskt efter varvningen och jag vet att jag är bra på det. Så jag tänkte att jag skulle orientera ifrån dem istället, säger Alexandersson.

Fantastisk avslutning

Alexandersson var ikapp ryskan vid trettonde kontrollen och efter det skiljde det bara sekunder, tills den 16:e kontrollen där svenskan fick en liten lucka som hon kunde dryga ut och till slut vann hon loppet med övertygande 26 sekunder.

I och med segern tog Alexandersson sitt andra VM-guld i karriären och den fjärde svenska medaljen under mästerskapet. I dag kändes guldet extra bra.

– Det är skillnad nu då jag fick slita lite mer på medledistansen. Jag var ganska stum i benen på slutet, jag har kunnat njuta lite mer i dag, säger 23-åringen.

Men Tove Alexandersson kan inte slappna av riktigt än. På lördag väntar sprintstafetten.

– Det är jättekul, vi har ett jättestarkt svensk lag. Men konkurrensen är verkligen stenhård. Det kan bli allt från guld till ingen medalj alls, så hård konkurrens är det, säger orienteraren.

Publicerad: