Hammarby förlorade med 0–6 – begär omspel

Uppdaterad 2020-01-28 | Publicerad 2019-11-16

Hammarby förlorade med 0–6 mot Västerås – men kräver nu omspel.

Klubben menar att en Västeråsspelare fick komma in tre minuter för tidigt från utvisningsbåset – och att matchprotokollet ändrats i efterhand.

– Det är helt åt helvete, säger Hammarby-tränaren Stefan Karlsson till Bandypuls.

Det kokar i Hammarby bandy efter 0–6 mot Västerås i går kväll. Men det handlar inte i första hand om storförlusten utan vad som framstår som en praktfull domarmiss.

Allt kretsar kring utvisningen på Västerås Joel Engström med en minut kvar av första halvlek. När andra halvlek drog igång återstod alltså nio minuter av utvisningen men när Västerås fick en andra spelare, Stefan Edberg, utvisad efter 50,28 släpptes nämligen Engström återigen in på banan – med drygt tre minuter kvar att avtjäna på utvisningsbänken.

”Så mycket fel att man häpnar”

– Vi påtalar det till fjärdedomaren exakt när han kliver in på isen, men han fullständigt ignorerar oss! Han fullständig ignorerar oss! Och vi försöker få hans uppmärksamhet och domarnas uppmärksamhet senare, men det är fullständig arrogans från framför allt fjärdedomaren, dundrar Hammarbys tränare Stefan Karlsson till SVT.

Vid ställning 0–2 miste därmed Hammarby chansen att spela med två man mer – och dessutom lyckades Västerås i stället göra ett tredje mål under den tiden då Joel Engström borde suttit på utvisningsbänken.

– Det är ju så mycket fel i det här att man häpnar. De slänger in en spelare tre minuter för tidigt, och dessutom gör de ett mål då som enligt regelverket ska bli bortdömt, säger Karlsson till Bandypuls.

Ja, regeln är tydlig:

"Om ett lag gör mål med utvisad spelare på spelplanen underkänns målet".

”Lågt och desperat”

Men inte nog med det. 3–0-målet föll enligt tv-bilderna 53,02 men i matchprotokollet står det bokfört först 54,45. Något som skulle innebära en tid efter det att Engström skulle ha kommit in på planen om allt skötts rätt.

– Jag vet inte hur de ska förklara det, säger Stefan Karlsson som alltså med stöd av regeln ovan nu begärt omspel.

Anders Ek, klubbchef i Västerås, är inte nöjd med det beslutet.

– Spontant känns det lågt och desperat agerat av Hammarby. Både vi och Hammarby såg hur matchen såg ut. Det var en jämn och bra match, och jag tror inte det hade gjort så stor skillnad om Joel fått sitta någon minut extra, säger han till SVT.

Bandypuls har pratat med tävlingskommitténs ordförande som inte tror att omspel är en möjlig påföljd sett till regelverket.

”Fel begångna av matchsekreterare är att hänföra till fakta som rör matchen och kan inte leda till omspel", går att läsa i tävlingsbestämmelserna för säsongen 2019/20, skriver Bandypuls.