”Hoppas bara att han får må bra”

Publicerad:
Uppdaterad:
Petter Northug får stöd av förre konkurrenten Emil Jönsson.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Petter Northug får stöd av förre konkurrenten Emil Jönsson.

SPORTBLADET

Emil Jönsson och Petter Northug hyllar varandra i första avsnittet av ”Sverige mot Norge” som sänts på norska TV2.

Att norrmannen veckor senare blev misstänkt för narkotikabrott var inget Jönsson såg komma.

– Jag blev förvånad. Det var inget jag anat eller gissat, säger han.

Sverige mot Norge börjar inte sändas på TV4 förrän senare i höst, men i Norge har programmet redan börjat rulla. I det första avsnittet får tittarna bland annat höra Emil Jönsson och programledaren Petter Northug prata om hur mycket rivaliteten dem emellan betydde för deras karriärer.

– Du var en av dem som tillsammans med Marcus (Hellner) svarade på saker i media. Inför stafetten i Liberec sa du att du skulle köra sistasträckan för att slå mig och jag blev fly förbannad. Vi hade det kriget. Vi snackade aldrig face to face, alltid via media Jag kunde ha vunnit ett lopp, men om du hade sagt något sådant så kokade jag i huvudet, säger Northug.

”Inte snackat”

Programmet spelades in innan Northug blev tagen av polis misstänkt för fortkörning och narkotikabrott. Jönsson blev förvånad när han fick höra nyheten.

– Det var inget jag anat, gissat eller funderat på. När någon man känner hamnar där att man behöver hjälp hoppas man bara att det ordnar upp sig. Jag har alltid haft respekt för honom och man hoppas att han får den hjälp och stöttning han behöver och att det blir den väckarklockan, säger han och fortsätter.

– Vi har inte varit personligen nära och inte ringt och snackat varken innan eller efter programmet men det är en person som har betytt mycket för min karriär. Oavsett varför en person mår dåligt hoppas man bara att han kan få må bra.

”Fruktansvärt jobbigt”

"Sverige mot Norge" hade premiär i fjol. Men i år lovar Jönsson betydligt tuffare tävlingar.

– Ganska rejält mycket. Det var fruktansvärt jobbigt. Det kändes som en kul grej innan att få vara med och tävla och slå Norge, men det var en chock från start. Men också svinkul Det var den tuffaste träningsperioden jag haft på flera år, nästan i hela karriären, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE