Stornationen skakas av byx-fusket

”Fick panik när jag såg mig själv”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Det började med en tejpbit innanför byxlinningen.

Nu skakas hela Australien av cricketskandalen som fått lagkaptenerna att lämna, premiärminstern att rasa och ett helt land att skämmas.

Spelarna i Baggy Green, Australiens cricketlag, är normalt sett några av Australiens mest älskade idrottsmän. Men efter helgens möte med Sydafrika har bilden av stjärnorna förvandlats från idoler till fuskare.

Allt exploderade när tv-kamerorna fångade hur Cameron Bancroft stoppade ner en bit tejp innanför byxlinningen. Domarna blev också uppmärksammade på tejpen och ställde Bancroft till svars. Han skyllde först på att han stoppat ner en rengöringsduk för solglasögonen men fick senare krypa till korset.

Sanningen var ett högst medvetet fusk för att göra bollbanan oberäknelig för de sydafrikanska slagmännen. Med tejpbiten hade han tagit upp grus från marken och i hemlighet hade han sedan försökt klistra fast gruset på ena sidan av bollen för att ändra bollbanan.

Lagkaptenen Steve Smith och Cameron Bancroft.
Lagkaptenen Steve Smith och Cameron Bancroft.

”Inte stolt över det här”

Bancroft erkände fusket på en presskonferens:

– Vi såg en möjlighet att använda lite grus från marken och ändra bollens förutsättningar. Men när jag såg mig själv på storbilden fick jag panik och försökte stoppa ner tejpen i byxlinningen, säger han.

Bredvid honom satt lagkaptenen Steve Smith och bekräftade att planen var sanktionerad från lagets ledargrupp där han själv är kapten.

– Jag är inte stolt över det här, både min och lagets integritet ifrågasätts – rättmättigt, sa Smith och fortsatte:

– Jag kommer dock inte lämna min post som lagkapten, jag är rätt person för jobbet, men i dag gjorde jag ett stort misstag som jag tar ansvar för, jag skäms för att sitta här.

Men stormen som var under uppsegling kunde inte Smith stå emot. I Australien rasade cricketexperter, fans och till och med premiärministern, Malcolm Turnbull, själv.

– Alla vaknade vi i morse med en känsla av chock och bitter besvikelse. Det verkade helt osannolikt att vårt cricketlag hade fuskat, ”Baggy Greens” är trots allt våra förebilder och cricket är synonymt med fair play så alla undrar hur vårt lag kunde fuska så här, dundrade Turnbull och krävde att cricketförbundet skulle agera.

Foto: PETER PARKS / AFP

”Clown under”

Det gjorde de också och Steve Smith och vicekaptenen David Warner tvingades mot sin vilja att lämna den så kallade testmatchen mot Sydafrika.

Runt om i cricketvärlden tävlas det nu om att kritisera Australiens cricketfuskare. Hårdast är de brittiska tidningarna.

”Clown Under”, basunerade Mirror ut på sin förstasida under måndagen.

Sunday Times kör rakt på med rubriken: ”Cheats”.

Hemma i Australien passade NT News på att göra humor av Bancrofts försök att gömma tejpen med rubriken: ”Why I’ve got som sticky near my dicky”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN