Här isoleras de svenska VM-stjärnorna

Pichlers förbud: Får inte vistas i stan

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖSTERSUND. De svenska stjärnorna får inte njuta av VM-festen utanför stadion eller träffa sina familjer.

Det har Wolfgang Pichler satt stopp för.

– Vi måste isolera dem. De ska stanna i sina hus eller vara här på stadion, säger förbundskaptenen till Sportbladet inför premiären.

Det är få skidskyttar förunnat att få uppleva ett VM på hemmaplan och hela Östersund laddar för fest.

Men de svenska stjärnorna, varav nästan allihop bor i stan till vardags, får inte njuta av VM-festen – annat än längs spåret och inne på stadion.

Det har förbundskaptenen Wolfgang Pichler bestämt.

Får inte gå på stan

– De ska stanna i sina hus eller vara här på stadion. De får inte gå ut och ta en fika eller något sådant.

Hur reagerar de på detta?

– De känner mig och förstår mig.

De får inte gå ner till stan?

– Nej.

Vad händer om du ser någon där?

– De gör det inte. Då ska det finnas någon speciell anledning. Jag litar på dem till 100 procent. Vi har samma mål: göra det bästa för Sverige.

”Behöver inte ha roligt nu”

De flesta av de svenska åkarna bor alltså normalt i Östersund men att de skulle bo ”hemma” under VM har aldrig kommit på fråga.

– Vi måste vara mycket försiktiga med våra åkare nu. Alla vet hur många som är sjuka vid den här tiden. Det är så mycket folk som vill prata med dem och deras familjer kommer hit. Vi måste isolera dem.

Tysken utvecklar:

– Det är för deras skull vi gör det, inte för min. Det finns bara ett fokus nu och det är på VM. Det handlar bara om att vila, äta, tävla och återhämta sig. Inget annat! De har jobbat hårt för detta i ett år nu. De behöver inte ha roligt nu under tio dagar. Roligt blir det om du vinner en medalj. Det är realiteten, säger Pichler.

Han har faktiskt skickat hem en åkare en gång som bröt mot de uppsatta reglerna.

– Det var för många år sedan. Jag såg honom i en bar när vi var på en världscuptävling. Jag köpte en biljett och skickade hem honom nästa dag.

Nej, han vill inte säga vem det var.

Sex hus i ett villaområde

I stället för att de svenska åkarna bor i sina lägenheter under VM har förbundet hyrt sex hus åt hela teamet i ett nybyggt villaområde några hundra meter nedanför VM-stadion.

Damerna bor i ett hus, herrarna i ett, ledarna i ett tredje och vallarna i ytterligare ett. Den egna kocken har ett eget hus där alla äter och så finns det ett hus för förbundsledningen.

Hur är det att bo ”borta” i sin egen stad?

– Jag trodde det skulle vara mer speciellt. Men vi har ett riktigt fräscht hus och jag har många fler kvadratmeter nu än i min lägenhet, säger Sebastian Samuelsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE