Felix Burestedts test: slå sönder en vattenmelon

Se när Sportbladet utmanar badmintonstjärnan

Publicerad 2021-07-16

En sekund finns en oöppnad folköl.

Nästa sekund finns en bärnstensfärgad pöl, lite söndertrasad aluminium, en frän metallisk doft och en tv-studio som behöver svabbas.

Vad hände, Felix Burestedt?

Fjäderbollen är sportvärldens mest förrädiska föremål.

Den väger fem gram och vilar som en sparvunge i handen, när den inte svävar stilla mellan planhalvorna i en gympasal. Minns du lektionerna när den duttades runt och emellanåt tycktes fastna mellan de upphissade romerska ringarna innan den behagade singla ner?

Fjäderbollen, knappt en riktig boll, mer som en servett. Det är den som Felix Burestedt klipper till mot podiet vi har riggat i studion i en källare i Stockholm.

Ölburken har inte en chans. Innehållet skvätter i kaskader över lampor och kameror, över reportrar och OS-klara badmintoness. Mjölpåsen släpper ifrån sig vita molnpustar, äggen exploderar, mjölktetran genomborras och vi är nog skyldiga er en förklaring till vad vi håller på med.

Jo.

Felix Burestedt är redo för utmaningen att krossa vattenmelonen.

”Det är en actionsport”

För ett par år sedan spreds ett klipp på när den kinesiske storspelaren Lin Dan underarms-sprätte in en fjäderboll genom en vattenmelons skal och in till fruktköttet. Fejk-fejk-fejk, kommenterade tittarna, men vetenskapen tycktes ge honom rätt.

För badminton är världens snabbaste bollsport. Överlägset. Zdeno Chara har pangat en hockeypuck i 175 kilometer i timmen, Ronny Heberson har bombat en fotboll i 210 och Ryan Winther har dyngat iväg en golfdrive i 350 knyck.

Ett hårt badmintonslag går i uppåt 500 kilometer i timmen om man mäter de första decimeterna, innan luftmotståndet dämpat färden.

Felix Burestedt har ordnat pannkakssmet av allt vi arrangerat hittills. Nu tummar han på honungs- och vattenmelonen vi tagit med. Strax ska frukterna bekanta sig med en vit kompis i fjäderskrud som kommer i högre fart än en pilgrimsfalk och en formel 1-bil.

– Det är stor skillnad på skolidrotten och hur det är i världseliten. Men när jag kommer hem över sommarlovet och bor i Malmö träffar jag barndomskompisar som tror att min säsong är igång. De tror att jag står ute i trådgärden och spelar badminton, säger han.

Jag såg badminton live första gången på OS 2012. Jag hade inte väntat mig såna stockar till lår. Så sjuk spänst. Att snärtarna skulle låta så högt.

– Ja, det är en actionsport. Den är cool att se live. Det är mycket att hoppa högt upp, smasha hårt, springa fram. Stocklåren gör folk starka i defensiven, de kan ligga långt ner i utfallsstegen och spela.

Fattar folk att ni slår i 500 kilometer i timmen?

– Absolut inte. Absolut inte. De tänker på skolan. Därför blir det utmanade för oss att nå ut och sprida budskapet i Sverige, fast det är en olympisk sport som är stor i Asien. Eller se på Danmark, Frankrike, Tyskland och England som alla är stora nationer. Jag vet inte vad som hänt just här.

Blev en sorts proffs i Danmark

Felix har en poäng.

Badminton är en global bjässe hur man än mäter och danskarna har radat upp internationella medaljer de senaste åren. Sverige har en stolt historia med Sture Johnssons tre EM-guld i skarven av 60- och 70-tal. Eva Twedberg vann turneringen 1970 och Lim Xiaoqing 1994. Malmö var värdstad för det första världsmästerskapet 1977 och Thomas Kihlströms VM-guld i mixeddubbel 1983 följdes upp av Catrine Bengtssons 1993.

Mot Kina, Sydkorea, Spanien och Indien är vi chanslösa, men i VM:s medaljliga ligger vi nia.

Ängelholmspågen Felix Burestedt fann sporten på en semester i Danmark som sexåring. Väl hemma löste han medlemskap i Skälderviken BMK och lirade där i sex år, innan han började pendla till mer elitinriktade Halmstad BMK i tidiga tonår. Efter tre år på badmintongymnasiet i Malmö följde hundåren då han tränade som en dåre, gav egna kurser och satt i kassan på mataffären för att bekosta internationella tävlingar.

– Jag ville inte ut och tävla. Jag ville vinna. Bli den bäste.

Efter tre års hankande erbjuds svensken ett avtal som för ovana ögon verkar snålt, men som för honom var att likställa med ett proffskontrakt. 2000 kronor i månaden för mat, fri hyra och rum i en korridor med spelare från Syrien, Malta och Ukraina. Villkoret var att han flyttade till danska Holbaek.

– Det är inte som hockey eller fotboll, men jag fick tidigare världsnian Jeroen van Dijk från Holland som tränare och 300 meter till träningscentret, så jag satsade.

Var det kontroversiellt för det svenska förbundet att du flyttade utomlands?

– Vi har ett nationellt center i Sverige, så det är klart att förbundet vill ha mig hemma. Jag kommer hem ibland och tränar med de andra, men har träningsbasen i Holbaek.

”Det var jord på banan”

Den första åtgärden var att göra den 192 centimeter långe svensken vigare, så numera gör han rörelseövningar varje kväll. Offensiven hade alltid funnits där, han smashade som en världsstjärna, men behövde lära sig att variera spelet, att medvetet slå lösare ibland för att vinna tid.

2018 vann Felix Burestedt Lithuanian Open och 2019 Portugal International. För att nå OS, det som ursprungligen var tänkt att arrangeras förra sommaren, behövde han klättra på världsrankningen och reste därför runt världen i jakt på poäng.

Det ledde till karriärens mest meningslösa tripp söderut.

– Generellt är nivån lägre i Afrika än i Europa och Asien, så jag flög till Elfenbenskusten 2019, så jag ville ha lätta poäng. Men allt gick fel.

En vilsen svensk landade i Abidjan klockan tre på morgonen. När en man ryckte i väskan antog han att det var arrangörens transportservice och hoppade in i bilen. Färden gick långt från allfartsvägarna, en till passagerare hoppade in och chauffören sträckte sig efter Felix mobil.

– Det var helt svart och knappt någon väg att prata om. Bara prostituerade stod ute. Jag försökte få dem att köra tillbaka till flygplatsen men det gick inte. Till slut hittade vi ändå en polisbil som eskorterade oss rätt, men väl där ville chauffören ha hundra dollar. Sedan ville också polisen ha pengar. Det var sex män runt mig så det var bara att betala.

Hur gick tävlingen?

– Det var jord på banan, så jag halkade runt och blev utslagen av en kille från Nigeria i andra rundan. Det var ögonöppnande att komma till andra delar av världen och lära sig att hantera motgång. Om tävlingar kan vara såhär ska det bli skönt att komma till Asien där allt är på plats.

Vilken tävling i världen är lyxigast?

– Den högsta nivån heter World Tour och är som Grand Slam i tennis. I senaste All England, en prestigetävling som har lite Wimbledon över sig, var jag nummer ett på reservlistan. Ibland blir det återbud så jag åkte dit för att vara beredd. Men ingen var sjuk, så jag kom inte in i tävlingen.

”Har fått nya verktyg i köket”

Hur ser du på dina OS-chanser?

– Jag är uttagen på framtidskriteriet och får vara ärlig att äga att jag inte är ett medaljhopp för Sverige. Men jag kan konkurrera med de som ligger hyfsat högt i världen. Allt kan hända, så jag går för en skräll.

Men innan gruppspelet i Tokyo har han två mindre och rundare motståndare att besegra.

Honungsmelonen först. Felix tjoffar iväg sex-sju rökare mot det gula skalet som spricker och blöder fruktsaft. Men bollarna sätter sig inte riktigt utan mosar bara frukten till allt mer osmaklig konsistens.

Vi byter till vattenmelon och noterar att vårt exemplar är mindre än Lin Dans i klippet.

– Det gör nog saken svårare. Men jag tror inte att det är fejk, så det kan gå, säger Felix.

De två första projektilerna gröper ur små kratrar i det gröna skalet. Den tredje missar. Felix flyttar närmare och struntar i allt vad skaderisk heter (han tränare tolv pass i veckan och har haft problem med ländrygg men inte axeln) och saftar på med allt kroppen har att ge.

Rött fruktkött blottas. Gröna bitar flyger. Melondoft tar över lite av stanken från ägg och öl och svett.

Tre försök till. Det blir kladdigt och håligt i melonen, men bollen kommer inte igenom skalet och landar inne i fruktens kärna, så vi nödgas ge upp. Torka av oss. Fira ett ändå framgångsrikt experiment med mjölk och melonkladd.

Vi lyfter upp frukten, bryter av varsitt stycke och smakar. Sköljer ner med mjölk ur en fjäderbollspenetrerad tetra.

– Jag vill hävda fel på melonen, säger han och tittar på matresterna.

– Men jag har fått nya verktyg i köket.

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll