”Diskuterades sexköp i fyra av fem fall”

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

I fyra av fem fall ska Tinderligan ha lockat målsägande till Strängnäs genom diskussion om sexköp.

Men ingen åtalas för detta.

– Vi har noga undersökt de delarna i ärendena men det finns inget fall där vi har bedömt att målsägandes agerande har nått upp till en straffbar nivå, säger vice chefsåklagare Jessica Wenna.

Den misstänka Tinderligan består enligt åklagaren av åtta män och två kvinnor i åldrarna 18-21 år som haft olika roller. Under onsdagen åtalades de vid Eskilstuna tingsrätt.

Ligan ska ha lockat fem män via apparna Tinder och Kik. Männen – däribland en känd fotbollsprofil – trodde att de skulle träffa en kvinna. I stället ska de ha blivit hotade med vapen, bortförda, misshandlade och rånade.

Enligt vice chefsåklagare Jessica Wenna har Tinderligan lockat majoriteten av männen till Strängnäs genom diskussion om sexköp.

”Diskussion om sexköp eller liknande”

– Av de här fem är det väl fyra där det funnits en diskussion kring sexköp eller liknande, säger Jessica Wenna.

I det femte fallet, där det inte diskuterats sexköp…

– …så är det mer av karaktären en träff, dejting så att säga, säger Jessica Wenna.

Åklagaren Jessica Wenna vill inte gå in på vilka av målsägande som agerat på vilket sätt.

– Jag har begärt sekretess på fyra målsägande av olika anledningar. Därför kan jag inte gå in på konkreta målsägande utan du får nöja dig med det mer generella. Jag kan inte avslöja detaljer eftersom vissa målsägande enligt min bedömning ska sekretessbeläggas.

Varför det?

– Det är utifrån att de kan lida men. Det finns personliga förhållanden som framgår av utredningen som kan medföra att de lider mer om uppgifterna röjs. De finns en bestämmelse när det avses människorov att man kan sekretessbelägga namn helt på målsägande.

”Domstolen beslutar”

Om det blir sekretess avgörs av Eskilstuna tingsrätt.

– Det är domstolen som beslutar om det ska vara sekretess eller inte. Vi får se vad domstolen kommer fram till i den frågan, men i nuläget har jag begärt sekretess på fyra målsägande och då kommer jag inte att nämna saker så man kan lista ut identiteten på dem, säger Jessica Wenna.

Eftersom det finns en aspekt av sexköp eller försök till sexköp i fyra av fallen, är det något de kommer åtalas för?

– Vi har noga undersökt de delarna i ärendena men det finns inget fall där vi har bedömt att målsägandes agerande har nått upp till en straffbar nivå, säger Jessica Wenna och betonar:

– Det finns ingen utredning mot målsägande, men vi har tittat på de aspekterna.

En anledningen till att det inte väckts åtal är att den kvinnliga person männen skulle träffa var påhittad, menar Jessica Wenna.

– En del av det hela är att det bara är fejkmöten. Det har aldrig varit avsikten att de här personerna ska träffa någon tjej utan det är bara ett upplägg att locka målsägande till att bli rånad.

Sportbladet har varit i kontakt med fotbollsprofilen som svarar via SMS på frågan om det diskuterats sexköp:

– Nej, det är en vanlig Tinderdejt i mitt fall. Inget sådant överhuvudtaget, skriver han.

Rättegången mot de tio personerna i Tinderligan startar 30 januari och pågår till 23 mars. 19 förhandlingsdagar är planerade i Eskilstuna tingsrätt.

Publicerad:

LÄS VIDARE