Nu startar jakten på den gula ledartröjan

Publicerad:
Fjolårssegraren, britten Geraint Thomas, skålandes i champagne på väg upp mot Champs-Elysees och Triumfbågen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Fjolårssegraren, britten Geraint Thomas, skålandes i champagne på väg upp mot Champs-Elysees och Triumfbågen.

SPORTBLADET

Från Bryssel till Champs-Élysées. 21 etapper, 3 640 kilometers cykling. 

På lördag startar värld­ens mest kända cykel­tävling, stenhårda Tour de France. 

Det har gått 116 år sedan den första upplagan av Tour de France kördes. 60 cyklister startade och förhands­favoriten Maurice Garin var till slut tre timmar före tvåan i mål, efter totalt 242 mils cykling på sex etapper. 

2019 har det mesta förändrats. 22 team, med ­sammanlagt 220 förare, kör vad som numera är världens mest kända cykeltävling. Bland dem, svensken Tobias­ Ludvigsson.

28-åringen körde Giro d’Italia tidigare i vår, och åker Tour de France för ­andra året i rad med sitt franska stall FDJ. 

Det gör däremot inte ­fyrfaldige vinnaren Chris Froome (skadad) eller Mark Cavendish. Engelsmannen   lider av Epstein Barr-syndrome och har kämpat för att kunna ta sig tillbaka i form. Men i sista stund petades han av sitt team, Team ­Dimension Data. 

I stället ska Cavendish jobba med stallets välgören­hetsprojekt, att få hela byar i Afrika att börja cykla.

Hemmaåkare utmanar

Han hade förmodligen inte kunnat kämpa om totalsegern ändå, men Chris Froomes frånvaro gör att en av de största favoriterna inte är med. Regerande mästaren, walesaren Geraint Thomas, utmanas bland annat av hemmaåkarna ­Thibaut ­Pinot och Romain Bardet. Kanske är dock hans största konkurrent teamkollegan Egan Bernal från Colombia. Duon kör båda som team­ledare för Team Ineos när Froome inte kan delta.

– Vi har diskuterat det ­inom teamet och vi tror att det bästa är att starta racet som co-ledare eftersom det ger oss fler möjligheter. Egan och jag kommer att jobba hårt för varandra och teamet under de kommande tre veckorna, säger han till Guardian. 

Den första etappen på lördag startar och avslutas i Bryssel och körs över 194,5 kilometer. Eurosport och Sportkanalen sänder hela touren, som också streamas på C More.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN