Valtteri Bottas vann i Baku - och leder VM

Fjärde dubbelsegern för Mercedes i Formel 1

Publicerad:
Uppdaterad:
Valtteri Bottas vann i Baku – leder VM i Formel 1 före Lewis Hamilton
Foto: TT
Valtteri Bottas vann i Baku – leder VM i Formel 1 före Lewis Hamilton

SPORTBLADET

2019 tycks vara Mercedes år.

Valtteri Bottas vann i Baku - och teamet tog den fjärde dubbelsegern på lika många lopp.

– Jag är väldigt stolt över att få vara en del av detta team, säger finländaren.

Valtteri Bottas tog starten av F1-loppet i Baku från sin pole position, men det var Charles Leclercs val att starta på mediumdäcken som gav en viss spänning till loppet. Ferarriföraren körde upp sig genom fältet och tog ledningen när konkurrenterna gick i depå.

På det 32:a varvet klarade han sedan inte av att hålla emot längre, Bottas körde om honom och varvet efter gjorde Lewis Hamilton samma sak. Leclerc fick sedan även släppa förbi sin teamkollega Sebastian Vettel och tappade ytterligare placeringar i samband med sitt depåstopp.

I täten lyckades Valtteri Bottas hålla undan för en jagande Lewis Hamilton och han tog sin femte seger i karriären.

– Valtteri gjorde inte ett enda misstag, han förtjänar verkligen segern. Jag tappade vinsten i kvalet, det är inte så mycket mer att säga om det, konstaterar Lewis Hamilton efter målgång.

– Men detta är en fantastisk start på året, vi har aldrig haft en så bra start på säsongen tidigare. Stallet gör ett otroligt bra jobb, både i fabriken och på banan.

Valtteri Bottas leder VM i F1 före Lewis Hamilton

Mercedes har dominerat inledningen av säsongen och deras förare har vunnit samtliga lopp dubbelt under 2019, Bottas har vunnit två av dem och Hamilton lika många. Det är första gången i F1-historien som förarna i ett team slutat etta och tvåa i samtliga av i de fyra inledande loppen.

I kampen om VM-titeln har Bottas en poängs försprång på Hamilton inför nästa deltävling som avgörs i Barcelona, Spanien, den andra helgen i maj. Då återvänder F1 till den bana där Ferrari dominerade under testerna i månadsskiftet februari/mars.

– Men nu är vi inga favoriter längre, säger Sebastian Vettel efter deltävlingen i Baku.

– Vi har enormt mycket jobb kvar att göra, för vi är inte där vi vill vara. Vi har inte varit rätt på det utan behöver ett par uppdateringar på bilen och en helg utan problem. Det är enormt viktigt att vi kan jaga i kapp Mercedes i Barcelona, det är avgörande för att vi ska kunna vända den negativa trenden.

F1-bloggen från Baku - med analysen av loppet och snacket i depån.

Publicerad:

LÄS VIDARE