Fernando Alonso gör comeback hos Renault i F1

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Vincent Phoon / TT NYHETSBYRÅN

Fernando Alonso är tillbaka.

I F1.

Han gör comeback i teamet han vann två VM-titlar med.

– Både Renault och jag vill tillbaka till prispallen och har kraften att lyckas, säger spanjoren.

Ända sedan Fernando Alonso lämnade McLaren och F1 2018 har det spekulerats i om och när han ska komma tillbaka till Formel 1. Han har hela tiden varit öppen för en comeback och när det team som han vann sina två VM-titlar med ropar ställer han upp.

Fernando Alonso, 38, ersätter Daniel Ricciardo hos Renault 2021. Parterna har skrivit ett kontrakt som sträcker sig över flera säsonger.

– Ett kontrakt med Fernando Alonso är en del av vår plan för vår fortsatta satsning i Formel 1 och vår målsättning att ta oss tillbaka till toppen av F1, säger teamchef Cyril Abiteboul i en kommentar.

– Han är en formidabel tillgång till vårt team, både när det gäller den sportsliga biten men även till vårt varumärke som han är väldigt starkt sammankopplad med.

Foto: RenaultF1
Alonso som världsmästare

Renault med Alonso och Ocon i F1 2021

Mästaren från 2005 och 2006 blir teamkollega med Esteban Ocon.

– Renault är min familj, mina finaste minnen från F1 har jag från mina två VM-titlar. Nu ser vi framåt, säger Fernando Alonso i en kommentar.

– Jag är stolt och det är väldigt känslosamt eftersom det var Renault som gav mig chansen i början av min karriär och det är samma team som nu ger mig chansen att komma tillbaka till den allra högsta nivån.

Snart 39-årige Fernando Alonso debuterade i F1 för italienska Minardi år 2001, säsongen därefter var han testförare för Renault och först 2003 fick han en av teamets förarplatser. Samma år säkrade han sin första pole position i F1 och även sin första seger. 2005 blev han och Renault historiska när de petade ner Ferrari och Michael Schumacher från den tron som de stått på i fem säsonger. Året efter vann Alonso ytterligare en VM-titel innan han bytte till McLaren för en säsong, men han trivdes aldrig som teamkollega till Lewis Hamilton.

2008 och 2009 var han tillbaka hos Renault innan han fortsatte karriären hos först Ferrari och därefter hos McLaren. 2018, efter 312 F1-lopp och 32 segrar lämnade han F1.

De senaste åren har han även tävlat i WEC, där han vunnit Le Mans 24-timmarslopp med Toyota vid två tillfällen, Indianapolis 500 och Rally Dakar. Till nästa år är han alltså tillbaka i F1 igen.

– Teamet och jag har samma principer och samma ambition, säger Fernando Alonso.

– De framsteg som stallet gjort under vintern gör de målen vi har för 2022 trovärdiga och jag kommer att dela med mig av mina erfarenheter med alla ingenjörer, mekaniker och teamkollegor. Både stallet och jag vill tillbaka till prispallen och vi har kraften att lyckas.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN