Talangens kritik mot landslaget efter petningen

Av: Erik Karlsson, Petra Thorén

Publicerad:

GÄLLIVARE/STOCKHOLM. Johanna Hagström, 21, hoppas på en plats till Ruka trots fall.

Samtidigt skickar hon kritik mot landslagsledningen som nobbat henne i Team Bauhaus bara på grund av åldern – vilket gör att hon missar träningsbidrag.

– Jag borde ha platsat, säger hon.

Johanna Hagström vann kvalet till dagens sprint i Gällivare och hade det inte varit för ett snöpligt fall i semifinalen var hon en kandidat till segern.

– Jag kände mig stark och tänkte bara att ”nu ramlar du inte”, men så gjorde jag det, säger hon.

21-åringen fick ett litet genombrott i fjol där hon bland annat slutade trea i världscupen i Cogne men i den stenhårda konkurrensen räckte hon inte till för att ta en plats i A-landslaget inför säsongen.

B-laget, det så kallade Team Bauahus, blev det inte heller. Det laget är bara öppet för åkare över 23 år så i stället blev det utvecklingslaget tillsammans med bland andra Moa Lundgren. I sig ingen dålig träningsmiljö men med en stor skillnad mot b-laget – åkarna får inga extra träningsbidrag.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

– Jag vet att jag platsar men får inte vara med på grund av åldern. Det är just fördelen med träningsbidrag som är skillnaden, säger hon.

– Jag tror det handlar om 25 000 kronor, vilket är ganska mycket för mig. Jag har ingen ekonomi så jag måste kämpa mig till det.

”Snopet att bli petad”

Johanna Hagström är också orolig över att platsen i utvecklingslaget ska göra att hon hamnar längre ner i hackordningen när landslagsledningen ska ta ut laget i till premiären i Ruka.

– Det är lite snopet att bli petad från landslaget och veta att de som kom med har förtur. Bara för att jag är yngre får jag inte samma fördelar, säger hon.

Men hoppet lever.

– Det skulle betyda jättemycket att, då vill jag ha revansch där. Jag har faktiskt inte bokat någon hembiljett härifrån Gällivare för att jag hoppas komma med, säger Hagström.

”Åkarna vill uppåt”

Landslagschef Lars Selin säger så här om kritiken.

– Vi försöker hålla på de här åldersstrukturerna, vi har många duktiga åkare även i Team Svenska spel som Johanna tillhör så det är ett väldigt bra lag. Men åkarna vill uppåt, det är inte så konstigt.

Finns det en fördel för Team Bauhaus och A-landslagsåkarna inför uttagningen till Ruka?

− Bauhaus är fel att säga men A-laget har det nu första helgen. Är man uttagen i A-laget har man gjort bra resultat över tid och nu har vi annars bara en helg att titta på därför motiverar vi det så. Men det är många platser till Ruka, tio stycken.

Så Johanna kan bli glad ändå?

– Så kan det bli, säger Lars Selin.

Publicerad:

LÄS VIDARE