Blågula stjärnornas galna schema

Tävlingsmatch var tredje dag i fem månader

Publicerad 2021-03-09

4 kvallandskamper på 6 dagar.

49 tävlingsmatcher på 165 dagar.

Det omänskliga schemat för handbollens toppspelare slår alla rekord i vår.

– Man spelar så länge kroppen håller, säger Jim Gottfridsson.

För två år sedan enades världens bästa handbollsspelare i ett upprop, ”Don’t play the players”, där de protesterade mot det hårda matchandet och den övermäktiga, fysiska belastningen inom topphandbollen.

– Och så blir det detta schema... det har inte gett något alls, suckar Jim Gottfridsson som på måndagen samlades med landslaget för första gången sedan VM-bragden.

Nej, för nu väntar fyra tävlingslandskamper på sex dagar för landslaget: EM-kval mot Montenegro i Lund på tisdagen och sedan det oerhört viktiga OS-kvalet i Berlin med tre matcher på fredag, lördag och söndag.

”Sitter som ett franskbröd”

Till denna samling kommer de svenska storstjärnorna dessutom med en extrem belastning.

Niclas Ekberg, som gör blågul comeback efter två års frånvaro, har spelat 7 matcher på 14 dagar med sitt Kiel i Bundesliga och Champions League.

Gottfridsson har haft några köriga dagar med sitt Flensburg, där Hampus Wanne också spelar.

– Vi spelade Champions League i Polen i torsdags kväll och var hemma 04.30 på fredagsmorgonen. Sedan var det bussresa till Minden på lördagen där man sitter som ett franskbröd i sex timmar, match i går, sex timmar buss hem igen och så upp klockan sex i morse för att sätta sig i en hyrbil till Lund. Resorna blir jobbiga för kroppen, man återhämtar sig inte, säger spelmotorn.

”Väldigt tufft”

Det omänskliga schemat fortsätter till den 27 juni då sista omgången i Bundesliga spelas.

Om Flensburg går till Final 4 i Champions League kommer Gottfridsson då ha spelat 49 matcher på 165 dagar, sedan VM-premiären den 14 januari.

Ekberg, som inte var med i VM, kommer, om Kiel går till CL:s Final 4, ha spelat 46 matcher från den 4 februari till 27 juni.

Vi snackar alltså viktiga/avgörande tävlingsmatcher, med tillhörande resor, nästan var tredje dag i 4–5 månader på den allra yttersta nivån: VM, guldstrid i världens bästa liga (Bundesliga), Champions League-slutspel, EM-kval, OS-kval och (för Kiel) tyska cupen.

– Usch, herregud, säger Gottfridsson när han får höra att det blir 49 matcher på 165 dagar.

– Det är väldigt tufft med väldigt mycket matcher på kort tid. Men det är bara att bita ihop och köra på. Det gäller att hålla sig skadefri, säger Ekberg.

Spelar i princip non-stop

Samtidigt betonar de att de är privilegierade.

– Man ska inte klaga för vi får jobba i dessa tider och göra det vi älskar. Men det är extremt mycket matcher. Extremt, säger Gottfridsson.

Till skillnad från storklubbarna i fotboll har inte handbollens giganter så breda trupper att de kan rotera på ett vettigt vis.

– Jag har en extremt stor roll och sitter nästan aldrig på bänken, vilket jag heller inte vill egentligen. Man spelar så länge kroppen håller och förhoppningsvis håller den hela säsongen.

Förbundskapten Glenn Solberg är diplomatisk när han konstaterar:

– Fyra matcher på sex dagar är i överkant för hur mycket man kan belasta spelarna. Ingen kan spela fyra toppmatcher på sex dagar. Vi måste se till att vila spelarna och utnyttja truppen på bästa möjliga sätt. Det blir en utmaning för oss att klara av att få ut det bästa från de spelare som kommer från ett så tätt schema.