Beskedet – de ska blodtesta spelarna

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Rory McIlroy har öppet kritiserat reglerna.
Foto: TT
Rory McIlroy har öppet kritiserat reglerna.

SPORTBLADET

Rory McIlroy har kritiserat dopningstesterna inom golfen.

Nu uppfylls hans önskan.

Från och med nästa år kommer The Open att genomför blodprover på spelarna.

Det var i samband med att golfen gjorde sin comeback i OS förra sommaren som debatten väcktes:

Hur noggrant dopningstestas egentligen golfens stjärnor?

Inte tillräckligt, tyckte Rory McIlroy.

– Jag har bara testats en gång inför OS, och det var ett urinprov – inget blodprov. Om golfen ska vara med i OS och betraktas som en ”mainstream-sport” som alla andra, så måste utövarna testas på samma villkor som andra, sa nordirländaren.

”Kommer undan med det”

Han gick så långt som att säga att han skulle kunna spela dopad – utan att bli upptäckt.

– Exempelvis skulle jag kunna ta HGF (Hepatocyte growth factor – tillväxthormoner) och komma undan med det, för det hittar du inte i ett urinprov, sa McIlroy.

IGF (International Golf Federation) har länge varit sparsamma i sina tester; exempelvis har McIlroy berättat att han bara brukar bli testad fyra till fem gånger per år.

”Har informerat dem”

Nu blir det striktare regler.

På en presskonferens inför årets The Open – som börjar i morgon, torsdag – berättade tävlingsorganisationen R&A:s vd Martin Slumbers att man redan nästa år vill införa blodprover på spelarna.

– Det är Europatouren som ansvarar för dopningskontroller under The Open. Vi har informerat dem om att vi vill införa blodprover nästa år, säger Slumbers.

PGA-touren i USA har redan beslutat om att inför blodprover med start från och med nästa säsong.

Dopning har aldrig varit en snackis inom golfen men Rory McIlroy har länge vurmat för striktare kontroller, även om han är osäker på att man ens kan bli en bättre spelare genom att ta preparat.

– Det finns liksom inget preparat som skulle göra dig till en komplett spelare. Du kan ta saker som gör dig starkare rent fysiskt, eller som höjer din koncentration, men finns det något som kan göra dig komplett som spelare … jag vet inte, sa McIlroy förra sommaren.

Publicerad: