Publicerad:

Smederna går för tredje raka SM-guldet

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN

Senast ett lag vann SM-guld i speedway tre år i rad var när Örnarna gjorde det 1992–1994.

25 år senare har Smederna från Eskilstuna chansen att återskapa bedriften.

– Det blir allt annat än lätt, men vi ska försöka, säger lagledaren Jerker Eriksson.

2017 tog Smederna som nykomling elitserien med storm och efter stor finaldramatik och en mirakelvändning efter att ha förlorat första mötet med 49–41 på hemmaplan vann de SM-guld. I princip alla hade hade tillskrivit Elit Vetlanda SM-guldet då de under säsongen hittills inte hade förlorat på hemmaplan. Men då chockade Smederna med att vinna med 54–36.

Året därefter återupprepades bedriften och Smederna hade bärgat sitt andra raka SM-guld.

Nu är det snart premiär och Smederna blickar fram mot 2019 och återupprepar gärna bedriften ännu en gång.

– Vi ska bygga vidare på det vi har i gruppen. Vi har ett jäkligt bra go och vet vad vi är kapabla till. Nu har vi som sagt ett reglemente som har gjort att vi fått göra oss av med några förare och några nya har tillkommit som det gäller att slussa in på samma premisser och få in dem i vårat tänk och att de är beredda att ge det där lilla extra. Det är det som krävs för att man ska gå hela vägen, säger Jerker Eriksson.

– Nyckeln är framförallt att vi får ha vår trupp skadefri. Vi kan ju ha en kanonsäsong och sen kan faktiskt allt raseras med ett par skador när man går in i ett slutspel. Det är små marginaler.

”Vinner inga matcher på pappret

2018 stängdes elitserien i minst tre år framåt och vinnarna i allsvenskan har möjlighet att ansöka om att få flyttas upp till den högsta serien. Något Piraterna nu gjort. Så till skillnad från förra säsongen kommer det vara nio lag och inte åtta som deltar.

– Jag tycker att serien ser hyfsat jämn ut och det är klart att på pappret så är det några lag som sticker ut lite. Det kanske är fyra lag som ser lite bättre ut på pappret, men det visade vi 2017 att man vinner inga matcher på pappret utan de avgörs på banan. Det är där poängen delas ut.

– Det blir spännande. Jag tror att det kommer bli en tajt och tuff serie så det gäller att vara på tå hela vägen.

Smederna kanske ser svagare ut på pappret om man jämför med förra säsongen, men det är ingen tvekan på att de siktar på att vinna SM-guldet. Trots det så ser de inte sig själva som självklara favoriter.

– Dackarna ser bra ut. Indianerna har ett bra lag på pappret. De två lagen är kanske namnstarkast och så kommer väl vi strax bakom dem. Det är väl de som blir de tuffaste utmanarna.

Första klubb sedan 1994

Skulle de mäkta med att försvara guldet skulle de bli första lag på 25 år att vinna SM tre år i rad. Senaste klubben att lyckas med den bedriften är Örnarna från Mariestad 1992–1994.

– Det är därför man står här. För att man vill vinna. Det klart att det är en målsättning att vi ska stå högst upp. Det blir allt annat än lätt, men vi ska försöka.

– Vi började väldigt bra förra året, kanske lite för bra, sedan så slappnade vi av lite och då såg vi direkt att det inte går och vi fick en liten svacka. Vi kämpade oss tillbaka och avslutade bra. Det är ändå i slutet man ska vara som bäst och det var vi.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: