Löfven: ”Det här ligger i vårt DNA”

Statsministern om OS: ”Kommer leverera”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

LAUSANNE. Stefan Löfven är på plats för att stötta Sverige i OS-valet.

Och han är självsäker.

– Jag är säker på att vi kommer leverera, säger statsministern.

Vid 18-tiden i kväll vet vi vem som får vinter-OS 2026.

Sverige eller Italien.

Den svenska delegationen har ett stort team på plats i IOK:s (Internationella olympiska kommitténs) kongresscenter. Förutom kända idrottspersonligheter som Peter Forsberg, Stefan Holm och Frida Hansdotter är även kronprinsessan Victoria och prins Daniel här.

”Fullt stöd”

Och statsminister Stefan Löfven.

– Jag är här i dag, tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel, för att visa vårt fulla stöd. Jag vill gör det kristallklart att den svenska regeringen står bakom Sveriges OS-ansökan, säger Löfven.

På förmiddagen höll Sverige sin så kallade ”tekniska presentation” för IOK:s ledamöter, de 82 till antalet som i eftermiddag ska rösta.

Löfven ansåg att presentationen var lyckad.

– IOK:s ledamöter ställde frågor och jag förklarade tydligt att Sverige kommer att leverera. Vi är vana med det här (arrangera mästerskap för vintersport), att samarbeta ligger i vårt DNA. Regeringen gör sin del och näringslivet gör sitt för att se till att vi, utifrån IOK:s nya normer, levererar. Det kommer vi att göra. Jag är säker på att detta kommer bli ett lyckat OS, säger statsministern.

”Flera garantier”

På den efterföljande presskonferensen fick SOK (Sveriges olympiska kommitté) frågor om vem som ska ta den ekonomiska smällen om OS visar sig bli en förlustaffär.

SOK:s ordförande Mats Årjes svarade att han inte känner någon oro.

– Vi har en struktur som vi byggt upp tillsammans med IOK. Utifrån den strukturen är vi mer än självsäkra. Vi har en balanserad budget, och vi har fler ekonomiska garantier och försäkringar än något annat OS tidigare haft, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE