Men Blågult var bara ett mål från drömresultatet.

Serberna besegrade Island med 29–26.

Vinner Sverige nu mot Kroatien är man vidare med fyra poäng.

Sverige hoppades på hjälp från Serbien i kvällens första match i Spaladium Arena i Split.

Allra helst skulle serberna vinna med fyra mål, då var Sverige garanterat vidare med två poäng till mellanrundan redan före sin match mot Kroatien med avkast 20.30.

Serberna gick i kapp

Men även en serbisk seger med färre mål var positivt för Sverige för då skulle Blågult gå vidare med maximala fyra poäng om man själva slog Kroatien.

Matchen blev en jämn historia trots att serberna emellanåt verkade rätt loja (det var redan klart att om de gick vidare skulle de göra det utan några poäng).

Lagen följdes åt i första halvlek och i paus stod det 12–12.

Island gjorde ett litet ryck till 19–16 efter 40 minuter men serberna gnetade sig i kapp och förbi: 25–24 efter 22 minuter som blev 28–26 och 29–26 med en minut kvar. Med sju sekunder kvar hade serberna bollen i anfall efter timeout. Serberna kom till avslut men den isländske målvakten stoppade bollen med rumpan till slut när han satte sig på den.

Ett mål från drömresultatet

Resultatet betyder också att om Sverige hade vunnit med tre mål i stället för fyra mot serberna i söndags hade man redan varit vidare med två poäng.

Nu måste serberna hoppas på svensk poäng mot Kroatien för att gå vidare. Klarar Sverige vinna är Gottfridsson & Co vidare med fyra poäng för då tar man med sig serberna till mellanrundan och Island är utslaget. Blir det kryss tar Sverige med sig tre poäng (och Serbien) till mellanrundan.

Detta läge hade man svårt att tro att Sverige skulle ha efter premiärförlusten mot Island.

Nu blir det en nervös väntan för Serbien och Island.

Kroatien-Sverige sänds i TV3 i kväll klockan 20.30!

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se