”När man ser vad pengarna går till är det värt det”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

”Ge bort till sport” handlar om att så många barn och ungdomar som möjligt ska få möjlighet att idrotta.

Idrottsutrustning från både kända och kända svenskar samlas in för att sedan lånas ut eller säljas.

– En tröja från Peter Forsberg som säljs på auktion kan leda till att en åttaårig tjej får åka på ridläger, säger initiativtagaren Ida Björnstad.

Kända idrottsprofiler som Charlotte Kalla, Zlatan Ibrahimovic, Sarah Sjöström, Henrik Lundqvist, Anja Pärson och Börje Salming har alla skänkt idrottsutrustning till ”Ge bort till sport” – men även tusentals vanliga svenskar.

– Projektet består av två olika ben, ett av dem är att samla in idrottsutrustning. Förra gången gav vi allt till något som heter Fritidsbanken. Det är som ett sportbibliotek där man får låna idrottsutrustning. De gör ett enormt arbete, så det är superhärligt att vi har kunnat bistå med mer utrustning. Sedan är det så klart även jättebra för miljön att återanvända all idrottsutrustning som finns ute i Sverige, säger Ida Björnstad, 32.

– Det andra benet är att vi samlar in pengar till en fond som gör att vi kan dela ut stipendier till barn och ungdomar som ansöker om det, fortsätter hon.

”Känner mig som världens tjatigaste”

Pengarna till stipendierna kommer från auktioner där kända idrottares utrustning har gått under klubban.

– Det är där vi kanske tydligast märker hur stor skillnad det här projektet kan göra. Jag känner mig som världens tjatigaste människa när jag ringer runt till Sveriges idrottsprofiler och tjatar till mig idrottsutrustning. Men när man ser vad pengarna går till är det värt det. Att en tröja från Peter Forsberg som säljs på auktion kan leda till att en åttaårig tjej får åka på ridläger, då blir det värt att göra hela den grejen.

”Enorm bredd”

Senast delade ”Ge bort till sport” ut nästan 500 000 kronor i stipendier.

– Allt från 5 000 till 50 000. Det var en enorm bredd. Jag tycker att det var fint att vi både kunde hjälpa hela föreningar men också enskilda barn.

Ida Björnstad säger att hon inte vill framhäva sig själv och poängterar att ”Ge bort till sport” inte hade varit möjligt utan alla idrottsprofiler som ställt upp och skänkt utrustning som sedan sålts på auktion.

– Utan dem hade det aldrig gått. Det är dem jag vill framhålla.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE