Mejla

Jennifer Wegerup

Wegerup: Blir värt att offra sömn för

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon ledde Sverige till guld i F19-EM.

Hon var med och tog silver i OS.

Nu gäller trefaldig triumf i blågult för Stina Blackstenius i det U20-VM där hon spås bli en av huvudrollsinnehavarna.

”Hon är det nya svarta!”.

En kollegas skämtsamma konstaterande om Stina Blackstenius under OS i Rio de Janerio. ”The new Black”, jodå.

Vi hade sett henne hoppa in mot USA och iskallt göra 1-1 i samma ögonblick som hon fick chansen. En rätt blyg 20-åring men med lika stort målsinne som potential. Hon stod där på flygplatsen i Rio, dagen efter, leende men lite tagen av den massiva mediebevakningen. Orutinerad, oslipad, men med alla möjlighet att bli damlandslagets mest skimrande diamant under många år framöver.

”Hon är en otroligt intressant spelartyp, så stark och med en sådan målkänsla. Får hon finslipa tekniken och fysiken och få rutin så kan hon bli en av de bästa i världen”.

Pia Sundhages ord till mig när vi diskuterade Stina Blackstenius. Den unga anfallaren hade då redan blivit bästa målgörare i F19-EM i Israel 2015 och lett Sverige till guld.

Strategin kan belöna sig

Nu, i U20-VM, förväntas Blackstenius ta ett ännu större ansvar. Kring sig har hon ett starkt lag, om än lite naggat i kanten av de spelare som Eskilstuna och Rosengård stoppat från VM, för att spela i Champions League. Men starkt nog för att kunna gå vidare. Calle Barrling och Anneli Andersén har en trupp med både bredd och spets.

I VM-genrepet besegrade Sverige Norge med 2-1, en viktig seger för självförtroende och en match som på det stora hela gav positiva signaler inför mästerskapet. Norskorna var U23-spelare, ett medvetet val av den svenska landslagsledningen som matchat mycket mot U23-lag under året. En strategi som kan belöna sig i VM; svenskorna har lärt sig mycket av att möta äldre, mer rutinerade och fysiskt starkare spelare.

Nathalie Björn, en av de som är fast i CL-spel med Eskilstuna, kommer att saknas mycket, även för sina ledaregenskaper, men Barrling och Andersén har haft tid att funderar på hur luckorna ska fyllas.

Ett lag Sverige alltid ska slå

Motståndet i gruppen är svårbedömt med Nordkorea, Brasilien och Papua Nya Guinea. I mina ögon inleder Sverige mot den svåraste motståndaren, klockan 07.00 svensk tid på söndag mot Nordkorea. Ett disciplinerat, fysiskt, svårspelat lag. Brassorna har tekniken och potentialen men också lägre lägstanivå. Och hemmanationen Papua Nya Guinea får publiken med sig men är ett lag Sverige alltid ska slå, som större fotbollsnation.

Hur VM kunde hamna i Papua Nya Guinea är en bra fråga som många på förbundsnivå och annorstädes funderat mycket på, nationen är ju inte direkt ledande inom damfotbollen.

Värt att offra sömn för

Nå, åter till Blackstenius, Sveriges fixstjärna i detta VM. Hon kommer trött efter en lång säsong, hade knappt firat färdigt SM-guldet med Linköping innan det var dags att packa och åka. Men hon kommer också med en mängd oerhört värdefull rutin i bagaget. Det Blackstenius lärde sig spelmässigt, men framför allt mentalt i OS i Rio kan knappt överskattas.

Det kommer att bli lite småtufft att sätta väckarklockan på 06.45 på söndag och offra skön sömn. Men jag både tror och hoppas att det blir värt det.

De svenska framtidslöftena har chansen att lysa upp vintermörkret i detta mästerskap där agnar sållas från vetet.

Så det är bara att göra riktigt starkt kaffe och stiga upp i morgon bitti gott folk; VM börjar nu.

Av: Jennifer Wegerup

Publicerad:

LÄS VIDARE