Brutala sågningen: ”In med dem i fängelse”

Sebastian Samuelsson om skandalen i skid-VM

Av: Jacob Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Skid-VM skakades av en omfattande dopningsrazzia.

Med dagar kvar till skidskytte-VM ryter Sebastian Samuelsson och Wolfgang Pichler i från.

– In med dem i fängelse, säger Samuelsson till Sportbladet.

Ännu ett stort skid-mästerskap svärtades ned av dopningsrykten. Fem åkare, däribland stjärnan Alexej Poltoranin, greps – där en av dem, Mak Hauke, togs på bar gärning med en kanyl i armen.

Dessutom greps den tyska läkaren Mark Schmidt, som uppges ligga bakom vad som tros vara ett stort nätverk.

”Blir förbannad”

På torsdag startar skidskytte-VM i Östersund på hemmaplan – och Sebastian Samuelsson, som ofta och gärna diskuterar dopningsfrågor, är less på fuskandet.

– Jag möttes av den nyheten som alla andra. Jag blir förbannad. Det är så fruktansvärt tråkigt. Det hör inte hemma i idrotten, säger Samuelsson till Sportbladet och siar om framtiden:

– Det är svårt att säga hur stor skandalen är men jag tror att det är en ganska liten del av vad vi kommer se den närmaste tiden. För mig är det uppenbart att det här är personer som ska sitta i fängelse.

Som idrottare – på vilket sätt blir man värst drabbad av fuskare?

– Det är två aspekter av det hela. Dels är det den ekonomiska biten men framförallt är det ögonblicket man blir bestulen på. Det jag strävar efter är inte att ha en medalj liggandes hemma i bokhyllan. Det är ögonblicket när jag korsar mållinjen jag strävar efter. Och det får man inte uppleva om man möter dopade åkare. Då får man medaljen några månader senare och står med på en Wikipedia-sida.

1 av 2 | Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYR≈N
Sebastian Samuelsson

”Undrar hur jävla dumma de kan vara”

Wolfgang Pichler, som tränar det svenska skidskyttelandslaget skräder inte heller orden när han får chansen att kommentera de dopade åkarna.

– Jag undrar hur jävla dumma folk kan vara. För mig är den största överraskningen hur jävla dumma de är, säger Pichler.

Den 64-årige tysken har förhoppningar om att tillslaget i Seefeld ska eliminera några av de misstänkt kriminella från skidsporten.

– Det är så mycket dopning i den här sporten, så man kommer alltid hitta personer som fuskar. Men jag hörde att det var över 120 poliser som deltog i razzian, så förhoppningsvis tar de fast många av fuskarna.

”Den verkligheten vi lever i”

Huruvida det kommer bli tal om dopning i Östersund är förstås svårt att svara på i dagsläget, men Sebastian Samuelsson har sina aningar klara.

– Jag tror väl inte att det kommer bli snack mer än vad det alltid är. För mig är det självklart att dopning förekommer och det är på något sätt den verkligheten vi lever i. Men jag utgår från att de jag tävlar mot är rena, säger han.

Den 7 mars startar mästerskapet med mixstafett.

 

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar

LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE