”Är enda sättet att slippa avstängning”

Publicerad 2016-03-04

Dopningskommissionen avfärdar ”Aregawis kryphål”

Tolv dagar efter att preparatet Meldonium tog plats på listan över förbjudna substanser slog dopingjägarna till mot Abeba Aregawi.

Men om 25-åringen tog preparatet innan det blev förbjudet spelar enligt Riksidrottsförbundets dopingkommission ingen roll.

– Det enda sättet enligt reglerna att inte tillämpa fyraårsavstängningen är om utövaren kan visa att bruket inte var avsiktligt, säger handläggaren Tommy Forsgren till Sportbladet.

Tommy Forsgren.

Preparatet Meldonium som dopingjägarna fann spår av i Abeba Aregawis kropp vid testet, som enligt Expressen genomfördes den 12 januari i 25-åringens hemstad Addis Abeba, var tillåtet fram till årsskiftet. Det har därför förekommit spekulationer om att löparstjärnan kan hitta ett kryphål i reglerna genom att hävda att preparatet infördes i hennes kropp innan den 1 januari.

”Det spelar ingen roll”

Tommy Forsgren, handläggare vid Riksidrottsförbundets dopingkommission, bekräftar nu att kommissionen diskuterat scenariot men avfärdar alla möjligheter för Aregawi att undvika en avstängning på det sättet.

– Reglerna är uppbyggda på ett sådant sätt att redan de två första förseelserna, av de tio som finns, täcker in din fråga. Den första förseelsen är förekomsten av en förbjuden substans i ett dopingprov. Den regeln ställer inga rekvisit på tidpunkten för intag. Det finns substanser som enbart är förbjudna i tävling, som cannabis och kokain, och vi har haft flertalet sådana fall där man sagt att ”men jag rökte ju på i fredags och matchen var på söndagen”. Men det spelar ingen roll och det är ungefär jämförbart med det här fallet.

Enligt Expressen varnades Aregawi tre dagar innan dopningstestet den 12 januari och fick till och med klockslaget angivet för när läkarna skulle komma. Att datumet var så nära inpå årsskiftet är anledningen till spekulationerna om att bruket kan ha skett när preparatet fortfarande var tillåtet.

Kan det vara en förmildrande omständighet om bruket skedde innan preparatet blev förbjudet den 1 januari?

– Nej, inte enligt reglerna. Det enda sättet enligt reglerna att inte tillämpa fyraårsavstängningen är om utövaren kan visa att bruket inte var avsiktligt, förutom de andra nedsättningsreglerna som till exempel ett tidigt erkännande eller om utövaren hjälper till i utredningen. Men för att komma bort från fyraårsavstängningen måste idrottsutövaren själv kunna visa att bruket inte var avsiktligt.

”Inte en sportslig chans”

För att vara extremt tydlig: Det spelar alltså ingen roll om Aregawi tog preparatet när det var tillåtet sista december eller när det var förbjudet 1 januari?

– Nej, inte enligt dopingkommissionens tolkning av reglerna och vi har diskuterat det. Men det här är inte prövat juridiskt ännu och innan dess är det ju egentligen aldrig helt avgjort för även fast man läser reglerna finns det alltid tolkningsutrymme. Men dopingkommissionens uppfattning är att förekomst är förekomst och då spelar det ingen roll.

Dopningsexperten Bo Berglund, som tidigare jobbade inom antidopingbyrån Wada, är också skeptisk till möjligheten att Aregawi tog preparatet innan första januari.

– Jag tror inte att man upptäcker det här preparatet i mer än tre dygn efter att man tagit det. Om hon då skulle ha lämnat provet den 12 januari, då finns det inte en sportslig chans att hon skulle ha tagit det innan årsskiftet, säger Berglund till Expressen.

”Inlåsta i fängelset efter dopningen” – Sportbladet på plats i Addis Abeba.