67 ryska friidrottare ansöker om OS-platser

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

IAAF gör undantag för utvalda tävlande

Ryska friidrottare kan få delta i OS – så länge de kan bevisa att de är rena och testas utanför Rysslands gränser.

Nu har 67 ansökningar kommit in till IAAF.

– Det skulle vara ett stort misslyckande för mig om hela den ryska truppen blir utesluten, säger landets idrottsminister Vitalij Mutko.

Vitalij Mutko.
Foto: TT
Vitalij Mutko.

Dörren till OS för det ryska friidrottslandslaget förblir stängd. Det internationella friidrottsförbundets, IAAF, beslut står kvar efter en rad ryska dopningshärvor – en kollektiv bestraffning som även drabbar de som inte använder sig av prestationshöjande medel.

Men i torsdags erbjöd IOK, Internationella olympiska kommittén, en alternativ lösning för de ryska friidrottare som vill åka till Rio för att tävla i OS. De får delta i spelen om de på förhand genomgår tester utomlands som bevisar att de inte är dopade.

– Vid varje "om" ska det tas ett beslut om lämplighet på en individuell nivå, sa IOK:s president Thomas Bach.

"Redo att avgå"

Nu meddelar Vitalj Mutko, Rysslands idrottsminister, att 67 av landslagets utövare nappat på förslaget och har skickat in en ansökan till IAAF om att få ställa upp i OS.

– Det skulle vara ett stort misslyckande för mig om hela den ryska truppen blir utesluten, säger han.

Samtidigt avslöjar Mutko att han är redo att ställa sin plats till förfogande.

– Jag är redo att ta mitt ansvar och avgå. Jag är inte den som pushar friidrottarna att dopa sig. Men om det finns fel betyder det att jag inte jobbar som jag ska, sa han i dag i ett uttalande i rysk tv, enligt TT.

Vilka det rör sig om som har skickat in en ansökan om att delta i OS namngavs dock inte av Vitalj Mutko.

IAAF uttalade sig tidigare under veckan om att ryska friidrottare vid ett eventuellt OS-deltagande skulle vara tvungna att tävla under neutral flagga, men IOK har senare bekräftat att de trots allt kommer att få representera sitt eget land.

Publicerad: