Friidrott: Så är läget med VM-hoppen och de som jagar kval

Publicerad 2022-06-14

Om mindre än två veckor går kvaltiden ut för VM i friidrott.

15 svenskar är redan uttagna och ett koppel andra jagar en plats.

Sportbladet har dykt ner i kvalgränser, form och rankningslistor för att kolla vilka som kan få åka dit – och vilka som kan lämna mästerskapet med en medalj.

PLUS: Friidrottsundret – så gick det sen


Redan VM-uttagna – så ser chanserna ut:

Betygsskalan: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus Guldchans Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Slåss om medaljer Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Kan ta sig till final Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Kan en bra dag ta sig vidare alternativt nå topp 15 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Går inte vidare/utmanar om topp 15

Alla resultat och placeringar är baserade på läget den 13:e juni.

Andreas Kramer, 800 meter:

Årsbästa: 1.44,59

Plats på världsårsbästalistan: 12

VM-chans: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Imponerade storligen när han sprang sin näst bästa tid i karriären från spets i Polen tidigare i år. Absolut kapabel att komma ner mot 1.44-gränsen och då är man med i getingboet som slåss om en finalplats. Men det är å andra sidan 25 löpare på 800 meter. Semifinal det rimliga utfallet.

Andreas Kramer.

David Nilsson, maraton

Årsbästa: - (1.01,56 på halvmaraton)

Plats på världsårsbästalistan: -

VM-chans: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Har kvalat på ett lopp från 2020 som då var svenskt rekord. En jätteprestation men att det ska räcka någonstans på ett VM känns minst sagt svårt. Är i nuläget 62:a på rankinglistan på de som klarat kvalgränsen (där man bara räknar tre per nation). Kan han vara topp 30 gör han det mycket bra.

David Nilsson.

Vidar Johansson, 3000 meter hinder

Årsbästa: 8.24,98

Plats på världsårsbästalistan: 48

VM-chans: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Fick tidigt klartecken efter att ha närmat sig kvalgränsen som han klarade redan i fjol. Men att han ska vara bland de 15 bästa löparna i en final känns väldigt långt borta. Får hoppas på en bättre upplevelse än försöken i OS där han aldrig var nära efter en tung dag.

Vidar Johansson.

Carl Bengtström, 400 meter häck

Årsbästa: 48,52

Plats på världsårsbästalistan: 6

VM-chans: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Årets genombrottsman kommer faktiskt till VM med en liten, liten medaljchans. Med Karsten Warholm lätt skadad och osäker till start finns en bronspeng att slåss om och hittar han samma löpfart som på inomhus-VM kan han faktiskt ta sig under 48 sekunder och slåss om ädelmetall.

Carl Bengtström.

Armand Duplantis, stavhopp

Årsbästa: 6,20

Plats på världsårsbästa: 1

VM-chans: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus Här blir det guld. Så enkelt är det. Bara en skada kan stoppa världens bästa stavhoppare från att ta sitt första VM-guld.

Armand Duplantis.

Thobias Montler, längdhopp

Årsbästa: 8,27

Plats på världsårsbästa: 5

VM-chans: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Montler har konsekvent tillhört världstoppen de senaste åren och inget tyder egentligen på att det ska ändras den här säsongen. IVM-tvåa i vintras och fin öppning på årets säsong. Kan fokusera helt på VM och ha en formtopp där. Längden är väldigt öppen och på rätt dag kan mycket väl Montler ta medalj.

Thobias Montler.

Daniel Ståhl, diskus

Årsbästa: 69,27

Plats på världsårsbästa: 3

VM-chans: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus Given favorit när säsongen började, sen visade slovenen Kristjan Ceh hur han växlat upp under vintern och vann de tre första inbördes mötena. Ståhl visade i Sollentuna att han är på väg att hitta fjolårsformen med långa kast i medvinden. Kan absolut ta guld i VM, bör ta medalj.

Daniel Ståhl.

Simon Pettersson, diskus

Årsbästa: 65,94

Plats på världsårsbästa: 16

VM-chans: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Säsongsinledningen har hackat. Enstaka bra kast har blandats med en grundnivå som är ett par meter sämre än fjolåret. Men med nivåhöjningen som skett i diskusen får nog Simon Pettersson vara nöjd med topp åtta. Medalj vore en skräll för OS-silvermedaljören.

Simon Pettersson.

Perseus Karlström, 20 km gång/35 km gång:

Årsbästa: 1.19,42/ 2.36,14

Plats på världsårsbästa: 4/68

VM-chans: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Har haft en lysande säsong så här långt under nye tränaren Rob Heffernan. Absolut i läge att kunna försvara sitt VM-brons från Doha på 20 kilometer. Favoritskapet i vanlig ordning på japanska gångarna.

Perseus Karlström.

Meraf Bahta, 5000 meter

Årsbästa: 15.06,48

Plats på världsårsbästa: 45

VM-chans: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Inte mycket talar för att Meraf Bahta kommer till start i Eugene efter en mindre bristning i hälsenan. Skulle hon mot förmodan hinna tillbaka talar inget för att formen ska vara konkurrensduglig. Får ladda om mot EM senare i sommar.

Meraf Bahta.

Sarah Lahti, 5000 meter

Årsbästa: 15.04,87

Plats på världsårsbästa: 31

VM-chans: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Är i riktigt bra form men konkurrensen på världsnivå är mördande. Har kvalat även på 10 000 meter men är enligt förbundet inte uttagen för det i nuläget. Men kanske slutar det precis som på OS med att det blir hennes distans. Topp 15 vore riktigt bra.

Sarah Lahti.

Carolina Wikström, maraton

Årsbästa: 2.29,51

Plats på världsårsbästa: 162

VM-chans: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Gjorde en riktigt bra OS-mara där hon slutade 22:a i mördande konkurrens. Kan hon göra något liknande är det väldigt bra. För topp tio krävs det något mycket, mycket snabbare än hon någonsin gjort. Är 35:a på VM-listorna om man rensar för max-taket på tre per land.

Carolina Wikström.

Maja Nilsson, höjdhopp

Årsbästa: 1,91

Plats på världsårsbästa: 34

VM-chans: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Små marginaler här. Kollar på på hela kvalperioden och räknar in Maja Nilssons 1,96 är det bara sju tjejer som hoppat bättre bland de VM-kvalade. Men att döma av årets inledning är OS-finalisten en bit ifrån sin toppform efter knäoperationen i fjol. Bara en tävling över 1,90 så här långt. Krävs nivåhöjning för final.

Maja Nilsson.

Khaddi Sagnia, längdhopp

Årsbästa: 6,95

Plats på världsårsbästa: 4

VM-chans: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Här kan precis vad som helst hända, är känslan. Vann Diamond League-tävlingen på VM-banorna med perset 6,95 och gör hon om det i VM-finalen kan det räcka till att slåss om medalj. Men det är mycket som ska stämma på vägen dit.

Khaddi Sagnia.

Fanny Roos, kula

Årsbästa: 19.22

Plats på världsårsbästa: 10

VM-chans: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus OS-finalisten gjorde sitt livs tävling på IVM och tog så när medalj. Men ute har stötningen varit lite upp och ner samtidigt som det skett en märkbar nivåhöjning internationellt. Final och topp åtta får vara rimligt här.

Fanny Roos.

Har klarat kvalgränsen men är inte uttagna: 

Lovisa Lindh, 800 meter: 

Direktkval: 1.59,50

Kvaltid: 1.59,49 (sept 2021)

Årsbästa: 2.02,24

Kommentar: Kom tillbaka efter OS-nobben i fjol och klarade VM-kvalet men säsongsinledningen har inte varit på samma nivå. Behöver nog i alla fall närma sig 2,01 för att visa VM-form nog. Men efter OS-petningen i fjol kanske Kajsa Bergqvist får lite extra svårt att peta just Lindh. 

Lovisa Lindh.

Charlotta Fougberg, maraton

Direktkval: 2.29,30

Kvaltid: 2.28,12 (maj 2021)

Årsbästa: - 

Kommentar: Har drabbats av långvarig sjukdom. Säger själv att hon misstänker vaccinet. Inte aktuell för VM. 

Charlotta Fougberg.

Mustafa Mohamed, maraton

Direktkval: 2.11,30

Kvaltid: 2.11,09

Årsbästa: -

Kommentar: Kommer inte dyka upp på VM. Är uttagen i det svenska laget till EM och dubbel är inte aktuell. Formen har dessutom inte varit särskilt god inledningsvis under våren. 

Mustafa Mohamed.

Just nu kvalade på rankningslistan

Lisa Lilja, 200 meter

Direktkval: 22,80

Årsbästa: 23,51(i)

Ranking  Plats 51 av 56. 

Kommentar: Lilja lever fortfarande på resultat från i fjol på sin rankning och om inte formen blir avsevärt bättre i slutet av kvalperioden kommer hon sannolikt inte tillhöra de som får en rankningplats. Får hon det är det nog fortfarande tveksamt om Kajsa ger grönt ljus. Ullevilöparen får sannolikt nöja sig med att följa pojkvännen Thobias Montler på VM. 

Lisa Lilja.

Moa Hjelmer, 200 meter: 

Direktkval 22,80

Årsbästa: 23,65

Ranking: Plats 53 av 56

Kommentar: Lite samma läge som Lisa Lilja. Sprang bra i fjol men fortfarande inte tillräckligt bra för att meritera en VM-plats. Fokuserar själv mer på 400 meter så verkar inte heller ha ambitioner att jaga ett kval. 

Moa Hjelmer.

Yolanda Ngarambe, 1500 meter

Direktkval: 4.04,20

Årsbästa: 4.07,23

Ranking: Plats 39 av 45

Kommentar: VM-semifinalist på distansen senast det begav sig i Doha, men har sedan haft lite tyngre år under covid-pandemin. En av de högst rankade icke-kvalade löparna så frågan är väl nu om det kommer räcka eller om fler klarar kvalet. Har visat allt bättre form under året och kan säkert både närma sig kvaltiden och förbättra sin poäng. Kan mycket väl bli en biljett till Eugene i så fall. 

Yolanda Ngarambe.

Emilia Lillemo, 3000 meter hinder

Direktkval: 9.30,00

Årsbästa: 9.53,61 

Ranking: Plats 43 av 45. 

Kommentar: 22-åringen är oprövad i stora sammanhang och behöver nog sänka sig en bra bit till för att Kajsa Bergqvist ska skicka henne på VM. Desto mer talar för att hon får chansen på EM som blir ett bra instegs-mästerskap.

Emilia Lillemo.

Michaela Meijer, stavhopp

Direktkval: 4,70

Årsbästa: 4,40

Ranking: Plats 25 av 32

Kommentar: Hade en mardrömssäsong i fjol med dubbla covid-vändor och en allvarlig bilkrasch. Har startat året lite halvdant, behöver sannolikt visa upp emot 4,60 för att få åka. Samtidigt är årets nivå på damstav rekordlåg en Meijer i gammalt gott slag är hastigt och lustigt ett medaljhopp. 

Michaela Meijer.

Lisa Gunnarsson, stavhopp

Direktkval: 4,70

Årsbästa: 4,65

Ranking: Plats 27 av 32

Kommentar: Här ett av de tydligaste bevisen för hur snett det nya rankningssystemet kan slå. Lisa Gunnarsson är i skrivande stund åtta i världen i år men ändå på gränsen till att få åka. Anledningen är att många framför henne leva på fjolårsmeriter som också räknas in i rankningen samtidigt som hon själv tävlat i USA för sin skola där nivån på tävlingar rankas väldigt lågt i systemet. Hennes 4,65 i Texas i år ger exempelvis mindre än hennes 4,41 på en gala i Luzern förra året. Kommer garantera få åka till VM om hon har en rankningplats. 

Lisa Gunnarsson.

Axelina Johansson, kula

Direktkval: 18,50

Årsbästa: 18,39

Ranking: Plats 26 av 32

Kommentar: Har tagit ett stort kliv i utvecklingen senaste två säsongerna men lider likt Lisa Gunnarsson av att hon gjort många av sina fina resultat under skolsäsongen i USA. Tog medalj på NCAA-mästerskapen i VM-staden Eugene och 22-åringen kommer få åka tillbaka dit så länge rankningen håller, enligt förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Axelina Johansson.

Hanna Lindholm, maraton

Direktkval: 2.29,30

Årsbästa: -

Ranking: Plats 85 av 100

Kommentar: Kommer sannolikt få en inbjudan av World Athletics men lär tacka nej till förmån för EM senare i sommar. 

Hanna Lindholm.

Fabian Delryd. höjdhopp

Direktkval: 2,33

Årsbästa: 2,21

Ranking: 29 av 32

Kommentar: Har hög kapacitet men ofta svårt att rada upp bra tävlingar på rad. Senaste insatsen i Sollentuna stannade på 2,09 och då blir det så klart inget VM. 

Fabian Delryd.

Wictor Petersson, kula

Direktkval: 21,10

Årsbästa: 20,73

Ranking: 31 av 32

Kommentar: Med på senaste VM och OS men utomhus i år har han knappt tävlat efter att ha fått skadeproblem i en ljumske. Kan säkert höja sitt rankingsnitt om han får till en eller ett par tävlingar men frågan är om han hinner komma i ordning fysiskt tills dess.

Wictor Petersson.

Ragnar Carlsson, slägga

Direktkval: 77,50

Årsbästa: 77.00

Ranking: 19 av 32

Kommentar: Supertalangen har tagit klivet in i seniorvärlden med bravur. Nära OS i fjol och kommer med allra största sannolikhet få åka till VM i år. Bäst av alla som inte klarat kvalgränsen och har fått ett ”inofficiellt ja” från Kajsa Bergqvist i väntan på att rankingperioden är över.

Ragnar Carlsson.

Kim Amb, spjut

Direktkval: 85,00

Årsbästa: 78,01

Rankning: 19 av 32 

Kommentar: Har växt ut till en mästerskapskastare med final på både OS och VM. Men i år har kastningen hackat. Måste i alla fall rimligen ta sig upp emot 82 meter för att kännas VM-aktuell. Klart möjligt. 

Kim Amb.