Armand Duplantis

Mondos förklaring till ilskan

Av: 

Mats Wennerholm

Foto: SVT.SE/SPORT

SPORTBLADET

BERLIN. Armand ”Mondo” Duplantis har sällan sett så irriterad ut under en stavtävling.

Nu förklarar han ilskan.

– Det här är världen bästa plats att hoppa stav på och jag var inställd på rekord. Och så vänder vinden. Det var oerhört irriterande, säger Mondo till Sportbladet.

Han är besviken och av flera skäl.

Men mest för att han blev blåst på chansen till ett historiskt rekord på samma arena där han fick sitt stora genombrott i EM i Berlin 2018.

Då hoppade han 6,05 som artonåring.

Nu stannade han på 5,91.

– Och som det hela utvecklades får jag vara glad att jag vann tävlingen. Jag var tvungen att ta 5,91 i sista försöket och det är alltid en extra press då du bara har ett hopp kvar. Så jag är glad att jag klarade det åtminstone, säger Mondo.

Vände på ansatsbanan

Allt var inte riktigt sig likt sedan den där magiska kvällen under EM 2018, då det stora genombrottet kom och Mondo blev Mondo med friidrottsvärlden.

Nu hade arrangörerna vänt på ansatsbanan för att hopparna skulle få hjälp av vinden. Problemet var att den vände och förstörde mycket av festen.

– Ja, jag hade hellre hoppat åt andra hållet. Och jag kunde inte sluta tänka på hur jobbigt det var med vinden, då allt annat var så perfekt. Jag tycker verkligen att det här är väldens bästa arena för stavhopp. Vädret i övrigt var perfekt och trots att det bara släpptes in 3 500 åskådare så räckte det för att skapa en riktig ljudkuliss. Publiken levde verkligen med, säger Mondo.

– Dessutom använde jag den stav jag satte världsrekord med i vintras för första gången den här sommaren. Jag trodde att det skulle funka, men tyvärr fick jag inte med mig den fart som krävs.

Nej, Mondo fick ingen böj på den rekordstaven och alla tre försök på 6,15 var misslyckade. Ja, han var inte ens nära att göra ett riktigt försök.

– Nej, det känns extra surt när allt annat var så bra. Men jag får komma tillbaka nästa år och sätta rekord. Jag vill definitivt hoppa här igen.

Bara två tävlingar kvar

Nu har Mondo bara två tävlingar kvar att försöka nå Sergej Bubkas utomhusrekord på 6,15 som stått sig i 26 år.

Det är två Diamond League-tävlingar. Först i Rom den 17 september och sedan i Doha den 25:e.

Men då får han klara sig utan coach.

Mamma Helena har redan åkt tillbaka till USA och pappa Greg åker hem på tisdag.

– Men det ordnar sig. Jag får väl fråga mina kompisar om råd om det behövs, säger Mondo.

– Men jag vill ha det där rekordet innan säsongen är över.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Årets första förlust för Ståhl

ÄMNEN I ARTIKELN

Armand Duplantis

Friidrott