Carl-Johan Björk

NFL:s nya kung ställs mot sin antites

Publicerad:

Patrick Mahomes är NFL:s nya kung och affischnamn, och kommer tjäna över fyra miljarder de närmaste åren. Ingenting i premiären tydde på att Kansas superstjärna mist något av sin glans.

Men i omgång två ställs han mot sin antites – trygga Tyrod Taylor.

Och ett lågmält hot är utfärdat.

Kansas City Chiefs och Patrick Mahomes väg mot en ny Super Bowl går vidare, mot Hard Knocks-laget och divisionsrivalen LA Chargers. Ett Chargers som nätt och jämt lyckades vinna mot Cincinnati Bengals med 16–13 vecka 1.

Om Chiefs imponerade i sin seger i första omgången, så kan vi inte säga samma sak om LA Chargers.

Sedan Chargers flyttade från San Diego till Los Angeles så har de endast vunnit ett av de sex tidigare mötena mot Chiefs. Å andra sidan har det i tre av de fyra senaste endast skiljt sju poäng eller färre.

Den statistik som hoppar ut från mängden är antalet turnovers (interceptions och fumbles) lagen emellan, vilket är i stor favör för Chiefs med 17 mot 2. Av dessa 17 så stod Chargers förre QB Philip Rivers (nu med Indianapolis Colts), för hela 16. I kväll så har Chargers den lågmälda veteranen Tyrod Taylor som sin spelfördelare.

Agerar mentor åt rookien

Taylor draftades 2011 av Baltimore Ravens och figurerade primärt som en backup till Joe Flacco, hans resa tog honom senare vidare till Buffalo Bills där han hade sin största personliga framgång hittills i karriären, där skapade han även en relation med Chargers nuvarande HC Anthony Lynn som då hade rollen som anfallskoordinator. 

En skada kombinerat med ett coachbyte satte stopp för ett vidare kontrakt med Bills, och Taylor byttes sedan till Cleveland Browns. Tiden med Browns blev kort då en hjärnskakning satte stopp för fortsatt spel. Dåvarande rookien Baker Mayfield fick ta över och lämnade sedan aldrig en lucka för Taylor komma tillbaka i rotationen 2018.

När Taylor skrev på för Chargers 2019 så var i det samma anda som han var draftad till ligan, det vill säga inget tänkt förstaval utan en försäkring om att laget skulle ha en stabil andra-QB att luta sig mot vid eventuell skada.

Foto: Charlie Riedel / TT NYHETSBYRÅN
Patrick Mahomes.

I och med Philip Rivers flytt till Indianapolis Colts draftade Chargers QB:n Justin Herbert i första rundan i årets draft, vilket innebär att Taylor nu får agera mentor till den unga förmågan. Men då försäsongsmatcherna uteblev på grund av Coronapandemin, så blev det heller aldrig någon sedvanlig konkurrens på QB-positionen då det blev svårt för Herbert att visa sitt värde endast med träningsplanen som arena.

Om vi ser till tidigare möten lagen emellan så är det primärt i just kategorin stulna bollinnehav som Chiefs har vunnit. Nu med Tyrod Taylor på QB-positionen så är inte detta scenario lika troligt längre då Taylor i sin karriär som mest har kastat bort sex interceptions på en och samma säsong.

Måste finnas en press mot Mahomes

Även om det är lätt att fokusera på offensiven gällande hur ett lag ska vinna, så bör fokus för Chargers ligga i att begränsa Patrick Mahomes framfart.

Om vi granskar Mahomes och dennes spel mot Houston Texans föregående vecka så visade han nya dimensioner i sitt spel. På grund av att Texans försvar inte ville ge upp de stora spelen, la han de enkla passarna fram till de grunda passmönstren, snarare än de djupa.

Denna strategi sätter press på det egna försvaret i att det kan bli mycket speltid och därmed mycket underlag för motståndarlaget att analysera och hitta öppningar i strategin. Mot Mahomes så måste det även finnas en press, han får inte tillåtas en lugn passficka där han enkelt och stressfritt kan leverera. Samtidigt som man inte kan vara för ivrig i sin press så att han får luckor och springa på egen hand.

Allt detta är Chargers head coach Anthony Lynn högst medveten om. Lynn har spelarbakgrund i NFL på RB-positionen och är en mer old school-coach på det sättet att han gärna vill etablera springspelet. Han är dock inte gammaldags i sitt sätt att coacha. Istället för att styra laget med järnhand enligt devisen att hans ord är lag, tror han snarare på att det är bra relationer som bygger ett team, och att det är en av de viktigaste variablerna till framgång.

Det första mötet av två mot Chiefs blir ett rejält kvitto på om lagkemin stämmer. 

Svämmar över av Brady-memes

Att Patrick Mahomes är ligans nya QB-kung kan nog de flesta enas om. Men det verkar även som många glömmer bort och till och med avfärdar veteranernas förmågor.

Jag tänker primärt på Tom Brady, som har fått mycket kritik de senaste säsongerna för att inte ha samma skarpa sinne och heller inte lika stark arm som tidigare.

Efter Tampa Bays förlust mot New Orleans Saints i söndags så har denna kritik växt sig starkare, och nätet svämmar över av olika Brady-memes på temat gammal och avdankad.

Om vi för en stund ska bortse från att fotboll är en lagsport och titta på Bradys prestation och framförallt armstyrka så finns det inte mycket att klaga på. Han la perfekta bollar med fin spiral och bra kraft.

Det vi kan klaga på är besluten han tog ett par gånger, och dessa beslut är primärt följden av att han inte riktigt spelat ihop sig med sitt anfall ännu. 

Så hur konstigt det än låter. Tiden talar för 43-årige Brady. 

Av: Carl-Johan Björk

Publicerad:

LÄS VIDARE