Bolsjunov betalar 1,2 miljoner för att bli ännu bättre

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Aleksandr Bolsjunov säger att han ska lägga alla prispengarna på att bli ännu bättre till OS.

Den ryske skidstjärnan tjänade motsvarande två miljoner svenska kronor den här säsongen.

– Jag vill köpa ett rullband för 120 000 euro, det är vad jag har kvar efter skatt, säger 24-åringen.

I rena spurtuppgörelser har Aleksandr Bolsjunov förlorat mot norrmannen Johannes Hösflot Kläbo gång på gång.

Fram till OS i Peking nästa vinter kommer ryssen att jobba stenhårt med tekniken och spurten.

– Jag vill köpa ett rullband för att jobba på tekniken. Norrmännen tränar på det en gång i veckan. Man måste kunna se sig själv hela tiden för att sätta den perfekta tekniken, säger Aleksandr Bolsjunov. till ryska Matsj TV.

”Väldigt smart av honom”

Ett jätterullband eller ett skidstakarband är ett rullband för längdskidåkare som är tillräckligt bred för att kunna skejta på den.

– Jag fokuserar på mitt resultat, så det är bra att det är fina prispengar. Nu koncentrerar jag mig på hur jag kan skruva ytterligare med hjälp av rullbandet, säger Aleksandr Bolsjunov.

Norska Verdens-Gang skriver att det finns två av de aktuella rullbanden i Oslo och att de kostar över en miljon kronor styck.

Aleksandr Bolsjunov.
Foto: ANDREAS BARDELL
Aleksandr Bolsjunov.

– Priset som Aleksandr Bolsjunov nämner verkar helt riktigt, men de stora banden kan vara dubbelt så dyra eller tre gånger så dyra. Det är en tysk tillverkare som har band som kostar betydligt mer än de vi har i Oslo. Det finns också en holländsk producent som är i medelklassen, en av dem vi har i Trondheim. Det är väldigt smart av honom att investera i en sådan här, säger Helge Bartnes i den norska olympiska organisationen.

Inte intresserad av Porsche

Aleksandr Bolsjunov vann individuellt världscupen, Tour de Ski, VM-guld på 30 kilometer skiathlon och VM-silver på 50 kilometer masstart klassisk stil.

– Det verkar som man gör det rätt, men det räcker inte för att få det perfekt. Nu behöver jag den perfekta tekniken. Därför har min pappa och jag gjort en speciell spegel. När jag tränar framför den ser jag tydligt hur jag ska överföra tyngden korrekt och vilka rörelser som är korrekta. På det här området ligger vi långt efter och norrmännen har allt klart, så de skejtar och åker klassiskt perfekt och vinner därmed mycket på tekniken, säger Aleksandr Bolsjunov.

Den ryska journalisten antyder att hälften av det ryska laget skulle ha köpt en Porsche Cayenne för prispengarna snarare än ett rullband.

– Hundra procent. Men jag är inte intresserad alls, säger Aleksandr Bolsjunov.

Vinter-OS i Peking 2022 avgörs 4–20 februari om knappt ett år.

Publicerad:

LÄS VIDARE