Villa Lidköping svenska mästare

Ramträffar, märkliga offsidesituationer, straffar som först blåses och sedan viftas bort och en galen förlängningsrysare.

Till slut stod Villa Lidköping som svenska mästare i bandy – för andra gången på en vecka.

– Det är helt sjukt, säger lagkapten Martin Karlsson som avgjorde.

Bara övertiden i andra halvlek räckte för att summera dramatiken i bandyfinalen mellan AIK och Villa Lidköping.

Vid ställning 4–4 träffade Christoffer Edlund stolpen i 91:a minuten. När klockan nästa tickat upp på 94 snirklade sig Tobias Nyberg in från höger och gör så när 5–4 till AIK.

I stället vände spelet och Villas Tim Persson gick i backen och domaren blåste straff – bara för att efter konsultation ta tillbaka domslutet.

– Jag tycker mig se Linus Pettersson är kvar med klubban och träffar boll, men svårt att se, säger SVT:s expert Svenne Olsson.

I stället blev det sudden death – där dramat bara fortsatte och fortsatte. Joel Broberg fick ett fint läge för Villa och Christoffer Edlund högg efter returen – men fick i stället en boll i ögat och skyttekungen tvingades av isen.

”Helt sjukt”

Men bara minuter senare – i den 18:e förlängningsminuten – avgjorde lagkapten Martin Karlsson finalen för Villa.

– Det var en stor glädje och lite glädjetårar sedan låg jag underst i en hög och folk skrek. Det var obeskrivligt, säger Karlsson.

– Helt sjukt, vilken jäkla final. Vi har vunnit allt. Svenska cupen, serien och vinna SM-guld på det här sättet, säger Christoffer Edlund med en rejäl blåtira i SVT.

Klubbens andra SM-guld på en vecka där damerna också tog titeln.

Christoffer Edlund hade inte fel när han konstaterade ”Vilken jäkla final”.

Det började direkt. Redan efter sex minuter stod det 1–1 i matchen. Villa tog ledningen en andra gång i 23:e minuten på ett märkligt sätt. Alla spelare, inklusive målskytten Petter Björling, stannade upp och väntade på offsidevisslan – som aldrig kom. I stället kunde han runda en förvånad Andres Bergwall och göra 2–1.

– Det ser ut som offside, tyvärr, säger SVT:s expert Svenne Olsson.

– Det har varit så här hela säsongen, tyvärr, säger Johan Esplund om domslutet.

Villaikonen kvitterade för AIK

AIK kvitterade precis innan paus när tidigare Villa-ikonerna Johan Esplund och Daniel Andersson spelade fram till Lidköpingsfostrade Tobias Nyberg som målade. De flesta hade nog bokfört även 3–2 i början av andra men Villamålvakt Jesper Thimfors stod för en makalös benparad. I stället vände spelet i sekvensen efteråt och skyttekungen Christoffer Edlund kunde sätta 3–2 för Villa.

Sen var det Petter Björlings tur att återigen trolla med offsidelinjen. Björling blev fullständigt fri och domarna vinkade, trots kraftiga AIK-protester, avvärjande när Björling satte 4–2 i 55:e minuten.

Men AIK kom alltså tillbaka igen.

Daniel Andersson dödshotades av Villafans när han valde att återuppta karriären i AIK. Med kvarten kvar kvitterade han finalen till 4–4. Men det blev alltså hans förra klubb som fick jubla.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.